Hamar kilábal Magyarország a válságból

A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései segítik a vállalkozásokat a kedvezőtlen gazdasági helyzetekben.

Magyar Nemzet
2020. 06. 25. 6:18
null
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Fotó: KALLUS GYORGY Forrás: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar iparban magas a high-tech aránya, Dánia után a második legmagasabb nemzetközi szinten, a kormány gazdaságvédelmi akciótervének intézkedései pedig segítik a vállalkozásokat a koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásainak mérséklésében – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztéri­um (ITM) gazdaságstratégiá­ért és -sza­bá­lyo­zásért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában (MKIK), az országos kis- és középvállalkozások fórumának megnyitóján. A távirati iroda tudósítása szerint felidézte: a tőke- és hiteltörlesztési moratórium jelentős összeget hagy a vállalkozásoknál.

Parragh László, az MKIK elnöke azt emelte ki, hogy Magyarország a koronavírus-járványt sikeresen kezelte, kárenyhítésre GDP-arányosan a harmadik legnagyobb csomagot állította össze az unióban, a bruttó hazai termék 18-20 százalékának megfelelő összeget, több évre elosztva. Parragh szerint a magyar gazdaság alapjai erősek, és 2021-ben elérheti azt a szintet, ahonnan csökkenni kezdett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Fotó: Kallus György

Szepesi Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a 2021–2027-es időszak uniós gazdaságfejlesztési lehetőségeinek tervezéséről szólt. Az uniós elképzelések szerint operatív programok továbbra is lesznek, de a Brüsszelből megszerezhető közvetlen pénzügyi források aránya növekedik, a tagállami pedig csökken.

A jelenlegi fejlesztési időszakban az uniós források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja az ország – mutatott rá Krisán László, az MKIK EU-forrásokkal kapcsolatos ügyekért felelős alelnöke. Szerinte ez jó irány, a gazdaságba kell a forrásokat irányítani.

Az Európai Bizottság tegnap 166,7 milliárd euró összegű uniós költségvetést terjesztett elő 2021-re. Ezt 211 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatás és hozzávetőleg 133 milliárd eurónyi kölcsön egészíti majd ki a Next Generation EU nevű, ideiglenes helyreállítási eszköz keretében, amely a beruházások mozgósítását és az ­európai gazdaság újraindítását célozza – közölte az EB sajtóirodája.

Az éves költségvetés és a Next Generation EU 2021-ben komoly beruházásokat indít a válság okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolására, a helyreállításra, valamint a munkahelyvédelemre és -teremtésre. A költségvetés összhangban lesz a jövőorientált beruházásokkal, amelyekkel ­Európa környezetkímélő, fenntartható, digitalizált és ellenállóképes kontinenssé válhat.

Elfogadását követően ez lesz a 2021–2027-es időszak első éves költségvetése. Amikor az Európai Parlament és a Tanács megállapodik a 2021–2027-es pénzügyi keretről, a bizottság kiigazítja majd a 2021. évi költségvetési javaslatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.