Hamarosan elkezdődhet a Mátrai Erőmű modernizálása

Az MVM-csoporthoz tartozó vállalat már dolgozik a szükséges lépéseken – tájékoztatott Orosz Zoltán.

2020. 07. 08. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mátrai Erőmű telephelyének fenntartása, modernizálása, környezetbaráttá alakítása társasági és nemzetgazdasági érdek is, ezért már dolgozik az MVM-csoporthoz tartozó vállalat az ehhez szükséges lépéseken – tájékoztatott Orosz Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. erőműfejlesztési és stratégiai igazgatója egy sajtóbejárás alkalmával.

A szakértő megerősítette: barnamezős beruházásként megépülhet

a tisztán a lakossági hulladék nem újrahasznosítható összetevőinek tüzelésére alkalmas, 31,5 megawatt kapacitású blokk, valamint egy 500 MW-os földgáz üzemű blokk is.

A beruházások valamivel több mint három évet ölelhetnek fel.

Ezen felül összesen

200 MW naperőművi teljesítmény helyezhető el a telephelyen úgy, hogy rekultivációs intézkedésként elismerjék a hatóságok.

A napelemparkok integrálásához 50 MW-os akkumulátoros tárolót is létrehoznának.

A jelenlegi üzemelési modellre 2025 végéig rendelkezik engedéllyel a létesítmény, amely elsősorban lignit tüzelésével, továbbá biomassza és kommunális hulladék hasznosításával állít elő villamos energiát. Az erőmű évente átlagosan 14 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai áramtermeléshez, az észak-kelet magyarországi régió energiaellátásának legfontosabb pillére. Esetleges leállításával komoly termelési űr keletkezne, emellett az ipari parkjába települt cégek – mint a Baumit, az Ytong, a Rigips vagy a Geosol, amely a biomasszát készíti elő az erőmű számára felhasználható állapotba – is ellehetetlenülne, ezekkel együtt pedig mintegy 4700 munkahely szűnne meg. Az erőmű jelenleg 1700 munkavállalót foglalkoztat.

A létesítmény klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítása már korábban elindult, amikor öt évvel ezelőtt telepítették Magyarország első nagyméretű naperőművét 16 MW kapacitással, majd egy másikat 20 MW-tal 2019 elején. Mindkettő rekultivált területre került.

Az erőmű emellett a kén- és a szén-dioxid, a nitrogén-dioxid, valamint a porkibocsátás ellenőrzésére mérőrendszert üzemeltet. Az erőmű és az azt ellátó visontai és bükkábrándi bányák tágabb térségében szintén monitoring-hálózat működik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.