Hamis termékeket árultak a foci Eb-n

A Puskás Aréna környékén és a Városligeti Műjégpályán kialakított szurkolói zóna ellenőrzésekor több mint félmillió forint értékű hamis terméket és adózatlan cigarettát foglaltak le.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 11:04
null
20200930 Budapest A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészült az év végi hajrára Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es labdarúgó-Európa-bajnokságon Budapest négy mérkőzésnek adott otthont, ahol a játékosok és a szurkolók mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei is megjelentek. A meccsek alatt a Puskás Aréna és a hivatalos szurkolói zóna környékén a társhatóságok támogatásával foglaltak le hamis termékeket és adózatlan cigarettát – közölte pénteken a a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Nemcsak szurkolók, hanem hamis árucikkekkel kufárkodó személyek is részt vettek a tömeges eseményen
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Az akció részleteiről kiderült, hogy a NAV a négy mérkőzésnap biztosítása mellett az ellenőrzések országos kiterjesztésén és a nemzetközi postaforgalom kontrollálásán is dolgozott. A pénzügyőrök a rendőrséggel, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, az érintett közterület-felügyeletekkel és a márkavédelmi képviselőkkel alkottak egy csapatot a szabálytalanságok kiszűrésére. Megjegyezték, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) magyarországi márkavédelmi képviselői a HENT közreműködésével oktatást tartottak a védett árukról, ami segítette a hamisítványok azonosítását.

A magyarországi mérkőzésnapokon

a stadionba csaknem hatvanezren, a hivatalos szurkolói zónába több mint 250 ezren

látogattak el az EB ideje alatt.

A Puskás Aréna környékén és a Városligeti Műjégpályán kialakított szurkolói zóna ellenőrzésekor

több mint félmillió forint értékű hamis szurkolói sálat, pólót, szájmaszkot és adózatlan cigarettát foglaltak le.

Míg az első három meccsnapon jövedéki és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt kellett intézkedniük a pénzügyőröknek, addig az utolsó napon erre nem volt szükség, mert a folyamatos és aktív jelenlétnek köszönhetően visszavonultak az illegális árusok.

– A labdarúgó-EB rámutatott arra, hogy a sportszeripart is sújtó hamisítás mindenkit érint: a termékeiket jogszerűen előállító gyártókat, az európai uniós tagállamokat, ám

a hamis sporteszközök súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek a gyanútlan vásárlókra is

– figyelmeztet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke, a HENT elnökhelyettese. Kiemelte, hogy az egészségünk megóvása, a jogszerűen működő vállalkozások és a gazdaság védelme érdekében

különösen fontos, hogy sportszereket kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljunk.

Felkészültek az ellenőrök minden eseményre, ahol tetten érhetik a hamis cikkek árusait Fotó: Mirkó István (MI)

Az UEFA munkatársai, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselői is elismerték a pénzügyőrök munkáját, amivel sikerült megelőzni a jogsértések jelentős részét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.