Hangsúlyosak a gazdasági növekedést megalapozó elemek

A jövő évi büdzsé egyik pozitívuma az, hogy növekszik a tartalékok mértéke – – mutatott rá Virovácz Péter.

Horváth Éva
2020. 07. 03. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az már jól bevált gyakorlat, hogy a nyár elején elkészül és az Országgyűlés el is fogadja a következő évi költségvetést. Ezt aztán az év végéig még akár ötször-hatszor is módosíthatják – mutatott rá Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértő a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta: nagy a bizonytalanság a hazai és a világgazdaság jelenlegi és a következő hónapokban várható helyzetét illetően, ám a jövő évi költségvetés pozitívuma az, hogy növekszik a tartalékok mértéke. Mint fogalmazott, ez fontos jelzés arra, hogy a büdzsé készítői számolnak a komoly bizonytalanságokkal.

Figyelemre méltóak a munkavédelmi intézkedések, illetve a munkaerőpiaci problémák kezeléséhez kapcsolódó plusztételek.

Hangsúlyosak a kormányzati beruházások is, valamint az azokkal együtt járó infrastrukturális fejlesztések, amelyek meghatározó elemei a gazdasági növekedésnek – emelte ki Virovácz Péter. A szakember ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy komoly szereppel bír a külső gazdasági környezet alakulása. Egy olyan nyitott országban, mint hazánk, sok múlik azon is, hogy valóban sikerül-e helyreállítani az EU vagy akár csak a számunkra kiemelt fontosságú partnerek gazdaságát.

A legfontosabb elemként a szakértő a munkaerőpiac felpörgetését és stabilizálását jelölte meg. Ettől függ jelentősen a költségvetés fogyasztási vagy éppen személyi jövedelemadóból származó bevétele. Ha optimistán szemléljük a következő időszakot – tette hozzá Virovácz Péter –, az sem kizárt, hogy a hazai vállalatok és a lakosság is ki tudja használni a helyzetet, és stabilan beindul a növekedés. Az idei visszaesés és a 2021-es felkapaszkodás után 2022-re már újra futhat a magyar gazdaság szekere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.