Harmad évszázada a legjobb november volt a tőzsdéken az idei

Nagy árfolyam-emelkedés zajlott a tőzsdéken novemberben, és ebből most a Budapesti Értéktőzsde sem maradt ki. Van olyan amerikai index, amelyik utoljára 1987 novemberében emelkedett ekkorát.

2020. 12. 01. 19:50
The Charging Bull or Wall Street Bull is pictured in the Manhattan borough of New York City
The Charging Bull or Wall Street Bull is pictured in the Manhattan borough of New York City, New York, U.S., January 16, 2019. REUTERS/Carlo Allegri - RC1197FCDF60 Fotó: Carlo Allegri Forrás: REUTERS/Carlo Allegri - RC1197FCDF60
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdei folyamatok idén látszólag teljesen elszakadtak a gazdasági folyamatoktól. Miközben 102 éve nem látott világjárvány zajlik, amely sok országban a második világháború óta, Nagy-Britanniában egyenesen háromszáz éve nem látott gazdasági visszaesést hozott, a befektetők heves vásárlásai csúcsra küldik a tőzsdeindexeket.

November folyamán a Dow Jones Iparindex – amely hosszú ideig a legfontosabb amerikai index volt – 11,8 százalékkal került magasabbra, ami 1987 januárja óta a legjobb havi teljesítmény. A ma már legfontosabbnak számító S&P 500 és Nasdaq Composite indexek 10,8, illetve 11,8 százalékkal emelkedtek, ilyen hónapjuk áprilisban volt utoljára, amikor a márciusi, a világjárvány megjelenését követő összeomlás után tértek magukhoz. Az indexek egyúttal sosem látott magasságba, új örökös csúcsokra is kerültek,

ezzel megerősítve a 2009 márciusa, azaz több mint 11 és fél éve tartó hosszú emelkedő trendet.

A tőzsdei emelkedést szimbolizáló bika New Yorkban REUTERS/Carlo Allegri

Az európai piacoknak sem volt okuk panaszra: a német DAX index immár csak három százalékkal marad el a februárban elért örökös csúcsától, de hasonlóan jól áll a francia CAC–40 index is. Ezúttal a Budapesti Értéktőzsde sem maradt ki a hegymenetből: a BUX húsz százalékot meghaladó mértékben emelkedett, jócskán meghaladva a nagy indexeket.

Mindeközben a koronavírus-járvány második hulláma tombol Európában és Észak-Amerikában, van most két lényeges eltérés a tavaszi első hullámhoz képest: egyrészt a gazdaság nem szenvedi meg annyira, miután több a tapasztalat, célzottabbak a megelőző intézkedések, kevesebb gazdasági ágat érint a leállás. A második és talán sokkal lényegesebb ok: november lett az a hónap, amikor látszani kezdett az egész rémálom vége azáltal, hogy immár két, a vizsgálatok során igen hatékonynak bizonyult vakcina engedélyezése iránt is beadták a kérelmet, és általuk a várható menetrend szerint már a jövő év első felében nagyrészt

búcsút mondhatunk a járványnak, de legalábbis a legtöbb korlátozó intézkedésnek, így minden gazdasági ág újraindulhat.

Ez persze önmagában nem indokolna örökös csúcson lévő részvényindexeket, hisz a gazdaságnak egy nagy válságot kell kihevernie, el kell érnie korábbi szintjét, majd folyamatosan növekedő pályán kell maradnia, hogy a cégek teljesítménye utolérhesse a tőzsde által árazott szinteket. Nem szabad azonban megfeledkezni arról az idén már sokat emlegetett tényről, hogy a

jelenlegi tőzsdei ralit nem a fundamentumok, hanem a hatalmas pénzmennyiség fűti.

A jegybankok a járvány kezdetén minden korábbit meghaladó pénzkibocsátásba kezdtek megnövelt eszközvásárlási programok formájában, a sok ezermilliárd dollár egy része pedig a tőzsdére áramlik, felhajtva a részvényárakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.