Hétheti mélypontra süllyedt az euró dollárhoz viszonyított árfolyama

Forrás: MTI2020. 01. 24. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel hétheti mélypont körül mozgott az euró dollárhoz viszonyított árfolyama péntek reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon annak nyomán, hogy az Európai Központi Bank a vártnál óvatosabb álláspontra helyezkedett, míg a válságok idején biztos menedéknek számító japán jen árfolyamát a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak hajtották fel.

Az eurót péntek reggel nyolc órakor 1,1050 dolláron jegyezték, de előző nap 1,1036 dolláron hétheti mélyponton járt az árfolyam. A közös európapi fizetőeszköz az angol fonthoz képest ötheti, a svájci frankhoz képest pedig 33 havi mélypont közelében forog.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön elindította monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát, hogy újradefiniálja fő célját és annak elérésének lehetőségeit, miután a negatív kamatok és a mennyiségi enyhítés politikája hosszú évek alatt sem volt képes felpörgetni és tartósan a célszámhoz közelíteni az inflációt. A monetáris politikai stratégiát még 1998-ban fogadták el, majd 2003-ban néhány elemét pontosították.

Carsten Brzeski, az ING holland bank közgazdásza szerint a felülvizsgálat legfontosabb része az árstabilitás meghatározásáról szól, amit a kormányzótanács úgy fogalmazott meg, hogy az árstabilitás mennyiségi megfogalmazása, együtt a megvalósításához alkalmazott módszertannal és eszköztárral, kiemelt szerepet kap.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. E 2003-ban kitűzött, meglehetősen szűk célszámot, amelyet már hét éve hasztalan próbál elérni az EKB, változtathatja meg a kormányzótanács a szimmetria bevezetésével.

Christine Lagarde, az EKB elnöke a kormányzótanács ülése után tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy az euróövezet gazdaságára leselkedő veszélyek továbbra is lefelé mutatnak, jóllehet enyhültek a kockázatok az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás megkötésének köszönhetően.

A geopolitikai tényezőkhöz, a protekcionizmus növekedéséhez és a feltörekvő piacok sérülékenységéhez kötődő kockázatok kevésbé erősek most, hogy a nemzetközi kereskedelmet övező bizonytalanságok mérséklődtek – mondta Lagarde az amerikai-kínai megállapodásra utalva.

A befektetők az EKB elnökének nyilatkozatát összességében úgy értékelték, hogy a monetáris lazítás irányába hat. Előzőleg voltak olyan elemzők, akik azt remélték, hogy Christine Lagarde beszélhet a monetáris politika normalizálásának lehetőségéről annak nyomán, hogy a svéd jegybank decemberben kamatot emelt, így elsőként lépett ki a negatív kamatokat érvényben tartó jegybankok sorából.

Az euró árfolyamát gyengíti a Kínában gyorsan terjedő új tüdőgyulladás járvány, mert több euróövezeti ország – különösen Németország – kereskedelmi kitettsége igen jelentős az ázsiai ország irányába.

Kínában eddig több mint 800 ember betegedett meg, és 27 ember halt meg. A betegség lappangási ideje nagyjából egy hét. A kockázatokat fokozza, hogy pénteken megkezdődtek a holdújévi ünnepek.

A mozgó dátumú kínai holdújév vagy tavaszünnep a világ népességének negyede számára az év legnagyobb ünnepe, amelyet nemcsak Kínában, hanem Kelet-Ázsia más országaiban is megtartanak. Százmilliók utaznak ilyenkor haza a családjukhoz, hogy együtt töltsék az ünnepet, megajándékozzák egymást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.