Heti egymilliárd eurós büntetést is kaphatna az Amazon

Annak érdekében, hogy az amerikai internetes óriáscég ezt elkerülje bejelentette: május 5-ig meghosszabbítja a franciaországi elosztó központjai tevékenységének felfüggesztését.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 04. 29. 13:07
Bezos, Jeff
New York, 2011. szeptember 28. Jeff BEZOS, az Amazon.com amerikai internetes áruház vezérigazgatója egy sajtóértekezleten beszél az amerikai New Yorkban. Itt bemutatták az Amazon új táblagépét, a Kindle Fire-t, a 7 hüvelykes (17,78 cm-es) érintõképernyõs többszínû táblagépet, amelynek árusítását november 15-én kezdik meg 199 dolláros (kb. 43 000 forintos) áron. (MTI/EPA/Justin Lane) Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még április közepén kezdődött az Amazon franciaországi bírósági ügye, amikor az a vád érte az amerikai vállalatot, hogy nem biztosít megfelelő körülményeket és védőfelszerelést a raktáraiban dolgozóknak. A nanterre-i bíróság április 14-én hozott ítéletét követően a cég fellebbezett, így az ügy a Versailles-i fellebbviteli bírósághoz került, ám ott sem született számukra kedvező döntés, mivel a bíróság úgy határozott, hogy az internetes kereskedéssel foglalkozó vállalat a továbbiakban is csak alapvető termékeket, vagyis élelmiszert, gyógyszert és higiéniás termékeket szállíthat Franciaországba. Ezenfelül minden egyes olyan csomag kézbesítése után, amely nem illik bele az előbbi kategóriák egyikébe sem, 100 000 eurós bírságot kell fizetnie. A vállalat megítélése szerint ez olyan mértékű kockázatot jelent, hogy átmenetileg inkább leállnak a francia raktárak, ennek értelmében május 5-ig ezekről a telephelyekről semmiféle kiszállítást nem végeznek, mivel ha nem engedélyezettnek minősítik a küldeményeket, akkor a büntetés elérheti a heti egy milliárd eurót is, ami hatalmas összeg.

A vállalat azonban felhívta ügyfelei figyelmét egy kiskapura, mely szerint rendelhetnek az Amazonon keresztül értékesítő vállalatoktól, mindössze azzal a különbséggel, hogy a megrendelt árut nem egy franciaországi lerakatból fogják kiszállítani, hanem egy másik raktárból, hiszen az Amazon logisztikai hálózata a világ minden táján rendelkezik raktárakkal és elosztó központokkal.

Az amerikai vállalat franciaországi raktárai teljes kapacitással üzemeltek a karantén márciusi kezdete óta és hat munkaügyi ellenőrzés is volt, melyek során úgy találták a hatóságok, hogy a cég nem tesz meg mindent a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Az Amazon azonban ezt közleményben cáfolta, kihangsúlyozva, hogy elosztó központjaik teljesen biztonságosak Franciaországban csakúgy, mint bárhol máshol a világon, majd hozzátették, hogy nem tartják kizártnak, hogy a bírósági döntés hátterében nem a biztonság áll, hanem bizonyos szakszervezetek, akik most profitálnak az óriás cég leállásából. Az Amazon ugyanis a franciaországi online kereskedelem 36 százalékát teszi ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.