Home office helyett digitális nomádok lehetünk, és nem is akárhol

Nyakunkon a koronavírus-járvány második hulláma, most már látszik, hogy sokaknak hosszú időre az otthoni munkavégzésre kell berendezkedniük. Az otthon viszont csak egy lehetséges hely erre a sok közül, kezünkben a laptoppal és megfelelő internetkapcsolattal gyakorlatilag a föld bármely pontjáról elvégezhetjük feladatunkat.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 20. 8:30
A trópusi sziget lakóinak zöme ellenzi az azonos neműek nászát
A trópusi sziget lakóinak zöme ellenzi az azonos neműek nászát Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen a ma már természetes adottságként kezelt digitális mobilitás adta az ötletet, hogy olyan országok, amelyek a járvány előtti időkben nyaralóhelyként szolgáltak, most lehetővé tegyék a távmunka időszakát és egy kellemes, hosszú kiruccanás övezését. Erre persze csak olyan helyek alkalmasak, ahol a kedvező időjárás mellett a koronavírus is csak elvétve fordul elő, és terjedése könnyen meggátolható. Ezek a helyek többnyire kis lakosságú szigetek, amelyek földrajzi helyzetüknél fogva zártak, a belépők tesztelésével szinte teljesen kiküszöbölhető a vírus utánpótlása, és ha valaki mégis megbetegszik, a kisszámú helyi lakos miatt jóval egyszerűbb a karantén.

Barbados

Tipikusan ilyen szigetország Barbados, amely a Karib-tengeren helyezkedik el, éghajlata trópusi, így mindig nyaralóidő van. Az ország június 30-án hirdette meg, hogy egy évre szóló tartózkodási vízumot kérvényezhet szinte bárki, aki néhány feltételt teljesít. A legfontosabb, hogy az illető igazolja: megvan a munkája Barbadoson kívül, de azt onnan végezni tudja, és így elég jövedelme van ahhoz, hogy fedezze a tartózkodásának költségeit. Természetesen szükség van belépéskor a két negatív Covid-tesztre, ami pedig a munkavégzési lehetőséget illeti: a szigeten majdnem mindenhol adott az ingyenes wifi-szolgáltatás.

Egyetlen dolog azért csökkenti a dolog vonzerejét: a vízum, amely a tesztek költségeit is tartalmazza, drága: mintegy kétezer dollár (hatszázezer forint). Ha családtagokkal érkezünk, akkor az egész családnak háromezer dollár, viszont ami a családosoknak már vonzóvá teheti: a gyerekek jelképes összegért járhatnak a helyi állami iskolákba, és miután az ország nyelve az angol, ez a nyelvtanulásra is remek lehetőség. Eddig a barbadosi diplomácia vezetőihez 1350 vízumkérelem érkezett, ennek negyven százaléka az USA polgáraitól.

Anguilla és Bermuda

A trópusi szigeteken az esztendő minden szakában nyaralóidő van és türkizkék a víz Fotó: Reuters

Augusztus 21-e óta egy kisebb karibi sziget, Anguilla, amely a brit tengeren túli területnek számít, ugyancsak meghirdette a programot, hangsúlyozva, hogy várja a digitális nomádokat, ráadásul nem is sokat kérdezősködik a munkáról. Náluk olcsóbb a vízumdíj: ezer dollár, egy családnak ezerötszáz, és szintén tartalmazza a tesztelést. A hely igencsak kellemes, munkavégzés közben, szünet gyanánt bármikor belevethetjük magunkat a 28 fokos tengerbe.

Sokkal olcsóbban megússzuk a dolgozva nyaralást, ha Bermudára megyünk. Igaz, ott nem egész évben trópusi az idő: télen be kell érnünk 20 fokos napközbeni hőmérséklettel. A vízumdíj viszont csak 263 dollár, és az igénylés weblapján mindjárt tengerparti szállást valamint elektromos autót is bérelhetünk, és tájékoztatnak, hol vannak olyan közösségi helyek, ahol a többi digitális nomáddal együtt tölthetjük az időt, mint egy nagy, nemzetközi tengerparti munkahelyen.

Grúzia és Észtország

Grúzia még külön pénzt sem kér a beutazótól, de igazolni kell a havi kétezer dolláros jövedelmet REUTERS/David Mdzinarishvili (GEORGIA)

A paradicsomi szigeteken kívül egy-két kontinentális ország is próbálkozik hasonló ajánlatokkal. Grúzia még külön pénzt sem kér, de a beutazónak igazolnia kell havi kétezer dolláros jövedelmet. A kaukázusi országban eddig alig volt fertőzöttség, de az utóbbi hetekben ott is emelkedni kezdett a szám, így nem biztos, hogy teljesen gondtalan lesz az ott töltött idő. Észtország is vár mindenkit, de ott már évekkel ezelőtt bevezették a digitális nomádoknak a vízumot, nem a járvány adta hozzá az ötletet. A balti országban nem igazán kellemes az éghajlat, így jóval kisebb a vonzereje, mint például egy karibi szigetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.