Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.

Forrás: MTI2019. 02. 10. 16:26
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Dmitrij Rilko, az IKAR orosz agrárpiacikonjunktúra-intézet vezetője mondta egy moszkvai nemzetközi fórumon, ahol arról is beszélt, hogy a búza az egyik legfontosabb exportcikk az orosz agrártermékek közül, és ez a jövőben is így marad.

Rámutatott arra, hogy a folyó és az előző szezonban Oroszország a búza kulcsfontosságú exportálójává vált, lekörözte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is.

A tavalyi mezőgazdasági évben 52,4 millió tonna gabonát exportált Oroszország, amikor a termés rekordszintű, 135,5 millió tonna volt. Az idei évben a gabonatermés kisebb, 108-110 millió tonna lehet.

Az IKAR vezetője nem közölt adatot arra, hogy mennyi lehet az orosz búzaexport a folyó mezőgazdasági évben, ugyanakkor az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) hétvégén ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint 37 millió tonna lesz, 71,6 millió tonna búzatermés mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.