Igazi mentőöv a moratórium

A törlesztési moratórium idején – egyes téves hírekkel ellentétben – nem nő váratlanul az ügyfelek terhe, a havi törlesztőrészlet ugyanannyi marad július 1-je után, mint amekkora egyébként is lenne. A moratóriumot a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek veszik igénybe nagyobb arányban, akik közül sokaknak ez az egyetlen mentőöv.

Horváth Éva
2021. 01. 20. 21:05
null
moratórium, bankhitel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nehezebb életkörülmények között élő, rosszabb anyagi helyzetű, sérülékenyebb lakossági ügyfelek nagyobb arányban veszik igénybe a 2021. ­június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumot – mutatott rá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi Stabilitási jelentésében, többek között egy, több tízezer fős lakossági felmérés, a banki adóslistát működtető Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján.

A statisztikák szerint a moratóriu­mot igénybe vevők közül az alacsonyabb iskolai végzettségűek, kisebb településen élők, álláskeresők vagy a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya magasabb azokhoz képest, akik elállnak a lehetőségtől.

A jegybank megállapítja azt is, hogy a fizetési haladékkal élő háztartások anyagi körülményei rosszabbak: jóval többen vannak köztük alacsonyabb jövedelműek, illetve csak kisebb megtakarítással rendelkezők. Ezzel szemben azoknak, akik közül sokan nem élnek a moratórium adta lehetőséggel, arányosan többeknek van magasabb keresete vagy egyéb rendszeres bevétele, és nagyobb összegeket is tudtak félretenni korábban.

A vállalkozások közül a kisebb cégek nagyobb arányban vették igénybe a moratóriumot. Emellett a forinthitelesekhez képest jóval több devizahiteles cég élt a fizetési felfüggesztés lehetőségével, és más iparágakhoz képest nagyobb arányban vesznek részt a moratóriumban a sérülékeny ágazatokban – szolgáltatási szektorban, turizmusban, utaztatásban, idegenforgalomban – működő vállalatok.

A nem fizetés időszakára eső felhalmozódott kamatot a hitelintézeteknek tilos a tőketartozáshoz csapni, azt tehát nem tőkésíthetik, és nem lesz kamatos kamat

Mint ismert, a kormány 2020 decemberében fél évvel meghosszabbította a moratórium lejáratát, amely így 2020. december 31. helyett 2021. június 30-ra tolódott. Ettől még az ügyfél törlesztőrészlete változatlanul ugyanannyi lesz, mint amennyit a fizetési stop nélkül fizetett volna annak lejáratát követően. Egyedül a változó kamatozású hitelek törlesztője módosulhat, ez azonban a moratóriumtól teljesen független. A nem fizetés időszakára eső felhalmozódott kamatot a hitelintézeteknek tilos a tőketartozáshoz csapni, azt tehát nem tőkésíthetik, és nem lesz kamatos kamat – hangsúlyozza az MNB. Ezt a kamatot ehelyett az ügyfelek a futamidő arányos meghosszabbításával, havonta egyenlő részletekben fizethetik meg.

A moratórium igénybevétele vagy a törlesztés folytatása nem egyszeri, visszavonhatatlan döntés – figyelmeztet a jegybank.

Egyfelől bármikor lehetőség van kilépni a fizetési könnyítés hatálya alól és folytatni a törlesztést, másfelől idén júniusig ugyancsak bármikor mód van igénybe venni a moratórium biztosította kedvezményt.

Ez utóbbi esetben a feltétel mindössze annyi, hogy olyan hitelről legyen szó, amelynek a folyósítását 2020. március 19-én kezdték meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.