Irodaépítési láz Budapesten

Történelmi mélyponton áll a korszerű irodahelyek és az ipari-logisztikai ingatlanok kihasználatlansága, nem véletlen, hogy jelentős mértékű beruházások zajlanak a piacon. A fejlesztéseket egyedül a lakásépítéseknél is jelentkező szakemberhiány hátráltatja.

2019. 10. 22. 7:34
null
Bár továbbra is a Váci úti folyosó dominál, Dél-Budán is nagy léptékű beruházások zajlanak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő három-négy évben várhatóan negyedével bővül a modern irodaterületek aránya Budapesten. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a 2019. június végi állomány arányában 16 százalékos növekedés várható két éven belül, az előkészítés alatt álló, még nem épülő irodafejlesztésekkel együtt 25 százalékos állománybővüléssel lehet számolni.

A jelek szerint szükség is van ilyen mértékű bővülésre: a korszerű fővárosi irodaterületek átlagos kihasználatlansága soha nem látott szintre, 6,3 százalékra csökkent. A jegybank előrejelzése szerint olyan élénk kereslet mutatkozik megfelelő irodahelyekre, hogy a területek növekedésével valamelyest emelkedni fog ugyan a kihasználatlanság, de még így is megfelelő, egészséges szinten marad majd.

Bár továbbra is a Váci úti folyosó dominál, Dél-Budán is nagy léptékű beruházások zajlanak
Fotó: Kurucz Árpád

A jelentés ugyanakkor kitér rá, hogy az elmúlt egy évben az épülő fejlesztések harminc százalékánál volt megfigyelhető csúszás, elsősorban amiatt, hogy szakképzett munkaerő nem áll mindig rendelkezésre.

A legtöbb irodaépület továbbra is a Váci úti irodafolyosón épül, de nagy léptékű fejlesztések folynak Dél-Budán és a szakmai kifejezéssel nem központi Pest területen, amely lényegében a Nagykörúton kívüli városrészeket takarja.

Hasonló történelmi szinten áll a Budapesten és agglomerációjában lévő ipari-logisztikai ingatlanok üresedési mutatója is: az első félév végén ezek területének mindössze 2,1 százaléka állt kihasználatlanul. Az MNB szerint ugyanakkor az épülő ingatlanállományban arányaiban több az elérhető szabad terület, mint az elmúlt években, ami nagyobb mozgásteret kínál az átköltöző és újonnan piacra lépő bérlőknek.

Ebben az évben 29 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi ingatlan átadása várható, elsősorban Budapesten kívüli helyszíneken. A fővárosban jövőre egy jelentősebb új bevásárlóközpont elkészülte és két meglévő pláza bővítése van napirenden.

Az év első felében négy budapesti és egy vidéki szálloda nyitotta meg kapuit, összesen 607 szobával. Az élénk hotelépítést mutatja, hogy a következő években több mint kétszer annyi szállodai szoba átadását tervezik, mint amennyi az elmúlt négy évben összesen elkészült. A térség fővárosai közül Budapest szállodáinak átlagos szobafoglaltsági adatát csak a prágai szállodák múlták felül az év első felében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.