Ismét csökken a cégek adminisztrációs terhe

A cél a vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítása, a kedvezőbb üzleti környezet kialakítása.

Magyar Nemzet
2020. 07. 17. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítása, a kedvezőbb üzleti környezet kialakítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium bürokráciacsökkentő intézkedéseket dolgoz ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatai alapján – jelentette be tegnap György László, a tárca gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára Parragh Lászlóval, a kamara elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta, a 2019 őszén elfogadott kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) erősítő stratégiában külön pillérként jelenik meg a vállalkozások terheinek mérséklése, az üzleti környezet javítása.

A kamara a minisztérium megbízásából felmérést végzett 2020. március és április között a hazai kkv-k köré­ben a cégek versenyképességét gyengítő adminisztrációs terhek azonosítására. Parragh László erről azt mondta, 1500 cég kérdőíves válaszából és több cégvezetővel készített mélyinterjúból összeállított kutatásuk azt mutatja, hogy bár jelentősen javult a cégek bizalma az államigazgatásban, ugyanakkor az üzleti környezetük további javulását várják, kiszámítható és egyszerűbb adó- és pályázati rendszerrel.

A tárca többek között javaslatot tesz a közjegyzői díjak felülvizsgálatára, különösen a válsághoz kapcsolódó hitel- és egyéb pénzügyi termékeknél. Mivel a járvány miatt még fontosabbá vált, hogy a vállalkozások pénzügyi forráshoz jussanak, a pályázati adminisztráció további egyszerűsítését javasolják. A gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyvédelmi bértámogatásánál a pályázathoz szükséges dokumentumokat a korábbi tízről mára egy oldalra egyszerűsítették. György László felidézte, hogy a vállalkozók terheinek csökkenését eredményezte a 2017-ben megkötött hat évre szóló megállapodás, amely révén az idén júliusban tovább mérséklődött a szociális hozzájárulási adó. Az államtitkár hangsúlyozta, a járvány kedvezőtlen hatásait mérséklő akcióterv első két fázisát eredményesnek lehet tekinteni: júniusban 4,47 millió foglalkoztatott volt hazánkban, ami 12 ezerrel meghaladja a januári foglalkoztatási szintet, és csak minimálisan marad el a 2019. júniusi adattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.