Itthon a magyar turizmusra szavaznak a legtöbben

Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén – a köztévé adásában hétfőn a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese foglalta össze a pandémia megjelenésével új korszakot nyitó magyarországi turizmus első tapasztalatait a pünkösd hétvégéjére időzített szezonnyitásról. Hévízről bejelentkezve Könnyid László megerősítette: a múlt pénteken nyitott ki a szálláshelyek döntő többsége, szinte valamennyi vendéglátóegység és a fürdők is várják már a vendégeket országszerte.

2020. 06. 01. 19:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belföldi turizmus újraindulásával pünkösdkor volt az első utazási hullám, és arra kell számítani minden térségben, hogy ez a lendület az elkövetkező napokban, hetekben fokozódik.

– A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban azt látni, hogy naponta 2000-2500 új foglalás érkezik a szálláshelyekre, ahová az aktuális mérések szerint júliusra és augusztusra napról napra gyorsuló ütemben telítődnek a szobák az országban – mondta Könnyid László. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kitért rá, hogy már hetedik hete azt mutatják a mérések: a belföldi vendégek egyre inkább az országhatáron belül, a biztonságos belföldi turizmusban tervezik a nyári pihenésüket – arányuk jelenleg kétharmados a külföldre készülőkhöz képest.

Nekünk a Balaton

A legnépszerűbb nyári úti cél idén is a Balaton, ezzel együtt az országban valamennyi élővízhez és turisztikailag meghatározó térségbe, illetve a szálláshelyek teljes spektrumába, panziókba, magánszállásokra is érkeznek a foglalások – jelezte, megemlítve azt is, hogy csaknem négyszázezer ember dolgozik az ágazatban, a szolgáltatások többségét magyar családi tulajdonú vállalkozások adják. Emiatt az ügynökség legújabb Maradj itthon! kampányával is azt üzenik, hogy a belföldet választók a magyar munkahelyeket és a családokat segítik.

Országszerte nő a kereslet

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese a belföldi szezon indulása miatt a hét végén adott interjút a Magyar Nemzetnek, amelyben kifejtette, hogy a szállásfoglalásokban is mutatkozó új trend szerint a lakosság a vírus előtti időszakhoz képest más szemmel tekint az utazási lehetőségekre, felértékelődni látszanak a megbízható, színvonalas hazai szolgáltatások minden területen. Könnyid László az NTAK adataiból kiindulva megemlítette például, hogy a Balaton mellett a vidéki Magyarországon jelentősen nőtt az érdeklődés a már tavaly is népszerű Eger, illetve Tokaj környéke, a Mátra, a Bükk, a Dunakanyar iránt, vagy Makó és Szeged környéke, Sopron térsége, illetve számos, kevésbé ismert úti célok is keresettnek tűnnek.

Több rövidebb túra itthon

A 2020-as nyaralási szezonban jellemző szokássá válhat, hogy a családok több rövidebb, két-három napos utazásra indulnak belföldön, habár azok között, akik korábban tengerparti nyaralásra jártak, meghatározó arányban vannak a hosszabb itthoni nyaralást választók is. Körükben nem változott, hogy a legnépszerűbbek továbbra is a nagyobb szállodák, amelyekben van lehetőség wellnessre, és előfordul, hogy egy vagy két hétre is lefoglalnak egy családi pihenést. A legaktívabbak a családosok és a munkaerőpiacon már aktív, fiatalabb korosztály.

A tudatos utazó szempontja

Átalakultak a prioritások a magyarországi lakosság körében a tervezett utazás, nyaralás kiválasztásakor. Minden felmérés azt mutatja, hogy az útnak indulóknál immár a biztonság az elsődleges szempont, amikor szálláshelyet, élménylehetőségeket is keresnek. A turistákat elsősorban az érdekli, hogy a szolgáltatók mit tesznek a biztonságukért. Emellett egyre nagyobb a magyarok igénye az iránt, hogy olyan természeti tájakat, turisztikailag vonzó térségeket, településeket is megismerjenek, amelyeket eddig nem látogattak meg, ami mögött szintén a biztonság iránti elsődleges igény mutatkozik. Külföldi úti cél esetén azt nézi a legtöbb utazó, hogy az adott ország miként kezelte a vírushelyzetet és most milyen körülmények várják ott a vendégeket. Ez minden más szempontot is felülír, például a megszokott kényelmi szolgáltatásokkal szemben. Az is döntő lehet, hogy az adott szálloda vagy panzió, magánszálláshely mennyire kezeli rugalmasan az utolsó pillanatban érkező vagy lemondott foglalásokat, illetve a tudatos turista például már azt is megfigyeli, hogy a szobafoglaláskor milyen tájékoztatást kap a vírus elleni felkészültségről. A közelség miatt időben könnyebben kezelhető előfoglalás rugalmas lehetőségei, a kreatív újszerű megoldások és főként a szálláshely környékén elérhető élménylehetőségek kínálata szempontjából viszont egyértelműen kirajzolódik, hazánkban idén a magyar turizmusra szavaznak a legtöbben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.