Megteltek a szálláshelyek, tovább nőtt a foglaltság

Pünkösddel startol a 2020-as turisztikai szezon belföldön, az ünnepi hosszú hétvégén több mint 150 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken – közölte lapunkkal a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. Könnyid László elmondta: május végén robbanásszerűen növekednek az előzetes szobafoglalások, és kifejezetten kedvező kilátásokat mutat az év második fele az újraindult vidéki turizmusban, mivel idén a lakosság kétharmada a biztonság miatt magyarországi nyaralásra készül.

2020. 05. 30. 9:44
null
A soron következő napokban is rekordszinten várják a Szép-kártyás kifizetéseket Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyják magukban elnyomni a magyarok az utazási szándékot, pünkösdkor mintegy 150 ezer vendégéjszakát jegyeznek a hazai szálláshelyek, ezek döntő többsége a szálloda kategóriában mutatkozik. De valamennyi biztonságos turisztikai lehetőség népszerű lesz az idén, például a falusi vendéglátásban résztvevő szolgáltatóhelyek is, mivel úgy tűnik, az idei év a belföldi turizmusé. A lakosság meghatározó többsége a folyamatos felmérések szerint egyértelműen úgy vélekedik, hogy ebben az esztendőben a külföldinél biztonságosabb a Magyarországon tervezett utazás – közölte a Magyar Nemzettel szombaton Könnyid László.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a belföldi turizmus mostanra időzített újraindulásáról elmondta: érezhető, hogy a jó idő érkeztével és a korlátozások megszűntével fokozódik az utazási lendület itthon, júliusra, augusztusra már szépen telítődnek a szállodák: előbbi hónapra 80 ezer, míg utóbbira eddig 72 ezer foglalás érkezett. – A rekordszintű évzárás után erősen indult az idei év, ehhez képest a vírus megjelenésének következtében a mélypont márciusban volt. Május végén viszont már a márciusi foglalási arány négyszeresét érték el a belföldi szállodák, és láthatóan gyorsul a foglalások beérkezése a tanév végének közeledtével is – mondta Könnyid László.

Sűrű nyár a Balatonnál

Elmondta: a mostani hosszú hétvégén Balatonfüred, Siófok, Hévíz, Hajdúszoboszló a legkeresettebb pihenőhelyek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) online látható előfoglalások szerint, alapvetően a Balaton vonzáskörzetébe utaznak el a legtöbben, ami előrevetíti a nyári tendenciákat is. – Ezzel együtt nemcsak a magyar tengernél, hanem más turisztikai régiókban, összességében a vidéki Magyarországon is nagyobb az érdeklődés. Például a már tavaly is népszerű Eger, Tokaj környéke, a Mátra, a Bük, a Dunakanyar, vagy Makó és Szeged környéke, Sopron térsége ugyancsak keresett desztinációk – ismertette az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

Feljövőben a vidék

Kiemelte, hogy az adatszolgáltató központ adatai szerint nincs változás a már korábbi években is toplistás utazási területként jegyzett célpontok rangsorában. Sőt mint mondta, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem hagy mély nyomot a vírus miatt sokkszerűen beállt tavaszi állapot, inkább csak átmenetileg bénította le a rekordidőszakot maga mögött tudó, tavaly a nemzetközi kínálatban is élenjáró magyarországi turizmust.

– Az NTAK kimutatásaiból azt látjuk, hogy a vidéki Magyarországon ezen a héten már nagyon intenzíven nőttek a szálláshelyekre érkező foglalások. A fővároson kívüli enyhítések május eleji, miniszterelnöki bejelentése óta lényegében folyamatosan javul a belföldi szállások telítettsége, jelenleg naponta több mint kétezer foglalást regisztrálnak – mondta.

A biztonság az első

Újdonságként azt is megfigyelték, hogy egyre nagyobb a magyarok igénye az iránt, hogy olyan természeti tájakat, turisztikailag vonzó térségeket, településeket is megismerjenek, amelyeket eddig nem látogattak meg. – Kifejezetten nőtt az érdeklődés az új, hazai élmények iránt. Emögött a biztonság iránti elsődleges igény mutatkozik. A közelség miatt időben könnyebben kezelhető előfoglalás rugalmas lehetőségei, a kreatív újszerű megoldások és főként a szálláshely környékén elérhető élménylehetőségek kínálata szempontjából egyértelműen kirajzolódik, idén a magyar turizmusra szavaznak a legtöbben.

Inkább itthon maradnak

Ugyan látható, hogy közeli országokba is terveznének utazásokat, ám a külföldi desztinációkról is az alapján döntenek, hogy az adott ország miként kezelte a vírushelyzetet és most milyen körülmények várják ott az utazókat – részletezte Könnyid László legújabb trendeket.

Vagyis az lett a tipikus jellegzetesség a vírus után újraindult turizmusban, hogy a lakosság tudatosabbá vált, és alapvetően azt méri fel a nyaralás tervezésekor, hogy a járványügyi védekezésnek maradéktalanul megfelel-e a kínálkozó szálláshely egy adott térségben. Ez minden más szempontot is felülír, például a megszokott kényelmi szolgáltatásokkal szemben.

Rugalmas lemondással

A versenyképesség új irányaihoz az is hozzátartozik, hogy az adott szálloda vagy panzió, magánszálláshely mennyire kezeli rugalmasan az utolsó pillanatban érkező vagy lemondott foglalásokat, illetve a turista például már arra is figyel, hogy a szobafoglaláskor milyen tájékoztatást kap a vírus elleni felkészültségről – jelezte a szakember.

Idén jellemző lesz – folytatta –, hogy a családok több rövidebb, két-három napos utazásra indulnak belföldön, habár azok között, akik korábban tengerparti nyaralásra jártak, meghatározó arányban vannak a hosszabb itthoni nyaralást választók is. Körükben nem változott, hogy a legnépszerűbbek továbbra is a nagyobb szállodák, amelyekben van lehetőség wellnessre, és előfordul, hogy egy vagy két hétre is lefoglalnak egy családi pihenést.

Élen a fiatal felnőttek és a családosok

Úgy tűnik, leginkább a családosokban és a munkaerőpiacon már aktív, fiatalabb korosztály utazási kedve a legélénkebb, ezekben a rétegekben a legtöbb az előfoglalók száma. Emellett egyre nagyobb az igény a minőségi szolgáltatások iránt – jelezte Könnyid László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.