Januártól közvetlenül érkezik hozzánk a cseppfolyósított földgáz

Évi egymilliárd köbméter LNG érkezhet a Krk-terminálról, Szijjártó Péter Paks II-ről is egyeztetett az uniós biztossal.

2020. 11. 24. 14:10
null
Forrás: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gázellátásában komoly előrelépést jelent, hogy január 1-jétől elkezd üzemelni Horvátországban a cseppfolyós gázt fogadó Krk-terminál – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter, miután videókonferencián egyeztetett Kadri Simsonnal, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával.

Magyarország 2021. január elsejétől évente egymilliárd köbméternyi kapacitást kötött le, ez azt jelenti, hogy a jövő évtől először jelenik meg közvetlenül cseppfolyósított földgáz – visszagázosított formában – a magyar energiaellátásban.

A tárcavezető a távirati irodának adott nyilatkozatában emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság százmillió euróval támogatta a Krk szigeti LNG-terminál megépítését. – Ha a működés tapasztalatai kedvezőek lesznek, akkor remélhetőleg a terminál kapacitásának bővítése is felmerül, és még nagyobb szerepet játszhat a cseppfolyósított gáz a magyar energiaellátásban. A Shellel kötött megállapodás az első olyan hazai energiavásárlási szerződés, amely nem orosz forrásra, de mégis hosszú távra vonatkozik – jelentette ki.

A miniszter az energiaügyi biztossal a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről is tárgyalt. Jelezte: a magyar álláspont szerint az európai zöld célokat, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket csak akkor lehet teljesíteni, ha a nukleáris energiát is a természetbarát áramtermelési módok között tartják számon. Erről folyamatos a vita az Európai Unióban, az európai országok fele használja a nukleáris energiát, a másik fele elutasítja.

– A tények a mi oldalunkon vannak, a nukleáris energia tiszta, olcsó és biztonságos formája az áram előállításának

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy Magyarország a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházás során minden európai és nemzetközi jogszabályt betart, és folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal az építkezés ideje alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.