Jól bevásároltak a tenyésztők

A felhívás népszerűségét jelzi, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető tájékoztatás szerint a gazdálkodók összesen 1238 tenyészbika megvásárlásához kaptak állami hozzájárulást.

2020. 02. 15. 8:28
null
Sokan kaptak támogatást az apaállatok beszerzésére Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minőségi változást hozhat a hazai szarvasmarha-tenyésztésben a múlt évben meghirdetett tenyészbika-támogatás. A felhívás népszerűségét jelzi, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető tájékoztatás szerint a gazdálkodók összesen 1238 tenyészbika megvásárlásához kaptak állami hozzájárulást. A programon belül több mint 890 millió forint támogatást nyertek el a tenyésztők.

A legnagyobb összeget a francia fajtákra, köztük például a Limousin tenyészbikára fizette ki az állam, mintegy 430 millió forintot. Ebből az összegből 574 állatot vásárolhattak a nyertesek. Ezt követte a Charolais fajta, melyből 322 egyedet szereztek be a tenyésztők 241 millió forintos állami hozzájárulás mellett.

Sokan kaptak támogatást az apaállatok beszerzésére
Fotó: Kurucz Árpád

Az összes beszerzett jószág hivatalosan elismert apaállat, hiszen ennek igazolása volt a támogatás feltétele. A köztestület beszámolója szerint a múlt év őszén elinduló program egyik legnagyobb előnye, hogy a támogatás segítségével a gazdálkodók minőségi, teljesítményvizsgálattal rendelkező tenyészbikához juthattak.

Korábban ugyanis sokan a magas árak miatt nem engedhették meg maguknak a vásárlást. Itthon egy hivatalosan is elismert bika ára nyolcszázezer forinttól indul, és elérheti a másfél millió forintot is. A mintegy hétszázezer forintos állami támogatás tehát nagy segítséget jelentett a tenyésztőknek.

A szakemberek szerint a teljesítményvizsgálati módszerekkel és a tenyészértékbecsléssel ellenőrzött bikáknak köszönhetően javulhat a hazai szarvasmarha tenyésztés minősége.

Ez a feltétele annak, hogy Magyarország tartani tudja a lépést a minőségi húsmarhatartásért folytatott versenyben és megőrizze a piaci pozícióit. A húsmarhaállomány az elmúlt kilenc évben – a jó piaci lehetőségeknek és az okos támogatáspolitikának köszönhetően – több mint a két és félszeresére emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.