Júliusban emelkedtek a termelői árak az euróövezetben

Júliusban az előző havihoz képest a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Forrás: MTI2020. 09. 02. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban a várt 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben az előző havihoz képest. Júniusban 0,7 százalékos volt az ipari termelői árak havi emelkedése.

Az Európai Unióban júliusban 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak a júniusi 0,8 százalékos havi emelkedés után.

Júniust és júliust megelőzően az euróövezetben és az EU-ban is az év eleje óta csökkentek a termelői árak havi bázison. Májusban például az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal.

A legnagyobb havi áremelkedés az energiaipari szektorban volt, az euróövezetben júliusban 2,1 százalékos, a júniusi 2,9 százalék után, az EU-ban pedig júliusban 1,7 százalékos az előző havi 3,3 százalékos emelkedés után.

A legnagyobb havi áremelkedést Belgiumban regisztrálták júliusban, 2,3 százalékosat. Spanyolországban 1,8 százalékos, Bulgáriában 1,6 százalékos volt a termelői árak havi emelkedése júliusban. A legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal Cipruson csökkentek a termelői árak júliusban. Észtországban 2,1 százalékos, Svédországban 0,8 százalékos volt a havi árcsökkenés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben júliusban 3,3 százalékkal csökkentek a termelői árak a júniusi 3,7 százalékos éves csökkenés után. A piac 3,4 százalékos éves árcsökkenést várt júliusra az euróövezetben. Az Európai Unióban a termelői árak júliusban 3,0 százalékkal, júniusban 3,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Éves bázison az energiaipari szektorban következett be a legnagyobb árcsökkenés. Az euróövezetben júliusban 11,6 százalékkal csökkentek az energiaárak az egy évvel korábbihoz képest, júniusban pedig 12,8 százalékkal. Az Európai Unióban az energiaárak júliusban 11,2 százalékkal, júniusban 11,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb éves árcsökkenést Litvániában regisztrálták júliusban, 8,5 százalékosat. Cipruson az ipari termelői árak júliusban 6,7 százalékkal, Olaszországban pedig 5,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari termelői árak éves bázison csak Szlovéniában és Szlovákiában emelkedtek júliusban, mindkét esetben 0,3 százalékkal.

Magyarországon az Eurostat nyilvántartása szerint az ipari termelői árak júliusban havi bázison 0,8 százalékkal emelkedtek, éves bázison pedig 0,3 százalékkal csökkentek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.