Megérkeztek a család- és gazdaságvédelmi akcióterv részletei

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője ismertette a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részleteit.

Forrás: M12020. 04. 07. 11:08
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi bruttó hazai termék 18-20 százalékának megfelelő, 9200 milliárd forintot szán a gazdaság erősítésére – jelentette be Palkovics László a keddi Kormányinfón. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője ismertette a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részleteit.

1. A rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan németországi mintára

a munkabérek 70 százalékát a magyar állam három hónapra átvállalja.

Így a munkavállalók nem vesztik el a munkahelyüket, a munkaadók pedig az újraindításhoz szükséges munkaerőt. A mérnöki, illetve a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók 40 százalékos munkabér-támogatáshoz jutnak ez idő alatt. A szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökken 15,5 százalékra 2020. július 1-jével a korábbi megállapodás alapján, amitől a kormány nem kíván eltérni (a szocho 2017. január 1-je óta több lépéseben csökkent.) A munkáltatók továbbra is befizethetik az ekhót a veszélyhelyzet miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók után, akiknek az egészségbiztosítása így nem szűnik meg.

Felgyorsul az áfa-visszaigénylés.

2. Új munkahelyek létrehozása érdekében azonnali, a vállalati leállásra reagáló online képzések, illetve átképzések indulnak. Az informatikus képzések elvégzését az állam úgy támogatja, hogy a tandíj 95 százalékát átvállalja, amely mellé nullaszázalékos kamatozású, szabadon felhasználható felnőttképzési diákhitelt is nyújt. Azok a felsőoktatásban részt vevő diákok, akik elvesztették a munkájukat, egyszeri, 500 ezer forintos, nullaszázalékos diákhitelt igényelhetnek.

Az a 75 ezer abszolvált, aki nyelvvizsga hiányában nem vette át a diplomáját, most átveheti, hogy részt vehessen a gazdaság újraindításában.

3. A turizmus, a kreatívipar, az egészségipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika és a közlekedés területe a következő három évben kedvező hitelekhez jut. A turizmus segítésére felfüggesztik az év végéig az idegenforgalmi adót. Június 30-ig 4 százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója.

A turizmus védelmének hitel- és felújítási programjaira összesen 600 milliárd forintot biztosít a kormány.

4. A vállalkozások támogatására új hitelkonstrukciók indulnak mintegy 2000 milliárd forint értékben kedvező (akár 0,1 százalékos kamattal), illetve

tőkeprogramok indulnak a hazai tulajdon, a nemzet motorját jelentő vállalkozások megvédésére.

Ezekhez több mint 500 milliárd forint értékben állami garanciát is biztosít a kormány.

5. A családok védelmét szolgálja a 2021 februárjától fokozatosan visszaépítendő 13. havi nyugdíj,

erre 280 milliárd forintot biztosít a kormány. Meghosszabbodnak a gyod-ra vonatkozó határidők, és a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülő magasabb összegű családi pótlék jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig nem szűnik meg. A családi pótlék a veszélyhelyzet megszűnése hónapjának végéig illeti a szülőket. Kedvezően módosulnak a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre vonatkozó szabályok és határidők.

Elégedettek a munkaadói képviseletek az Orbán-tervvel

Rendkívül kedvezőnek értékelték a munkaadói képviseletek a Magyar Nemzet megkeresésére a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedéseket. Ugyanakkor az Orbán-terv részleteiről még keveset tudni, de a képviseleteknek van rá lehetőségük, hogy javaslatokat tegyenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.