Kétszer is meggondoljuk, hogy mikor forduljunk orvoshoz

Maszkot hordunk, odafigyelünk a biztonságra és testünk jelzéseire és a mai napig mindig van nálunk kézfertőtlenítő. A természetes gyógymódokban vagy nagyanyáink praktikáiban viszont kevésbé hiszünk, mint a vitaminokban. Összességében tudatosabbak lettünk a vírus miatt egészségünkkel kapcsolatban, ugyanakkor idén elhanyagoltuk az általános vizsgálatokat, és kétszer is meggondoltuk, hogy orvoshoz forduljunk panasz esetén.

Horváth Éva
2020. 12. 19. 21:16
null
20200918 Budapest Illusztráció Maszk használata, maszk viselése Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte senki nem élt még át hasonló évet élete során, mint amilyet 2020-ban kénytelen volt. Az Allianz Hungária Zrt. az idei utolsó Ép testben, ép lélekkel „korona” idején is elnevezésű online, nem reprezentatív villámfelmérésével sem véletlenül igyekezett annak utána járni, hogy mennyire lettünk tudatosak mi, magyarok idén, ha az egészségünkről van szó.

Tudatosabbak lettünk, de…

A felmérésben résztvevők 67,5 százaléka vallotta azt, hogy miután Magyarországra is megérkezett a vírus, szinte azonnal maszkot kezdett hordani, csökkentette a baráti találkozásai számát, áttért az online vásárlásra, naponta többször is kezet mosott, és vitaminokkal próbálta erősíteni a szervezetét. No és persze azóta kézfertőtlenítő is mindig van a táskájában.

Miután Magyarországra is megérkezett a koronavírus, az emberek több mint fele azonnal maszkot kezdett hordani
Fotó: Markovics Gábor

A vírus elleni védekezés legjobb eszközeként a válaszadók 96 százaléka nevezte meg a természetes gyógymódokat, és 3,6 százalékuk nagymamáink jól bevált módszereit: sok fokhagyma, egy kis pálinkás fertőtlenítés, és persze méz. A válaszadók döntő többsége, 69,9 százaléka sokkal jobban odafigyel a teste jelzéseire, rendszeresen szed vitaminokat, és arra is ügyel, hogy megfelelő minőségű ételt, sok zöldséget, gyümölcsöt egyen. Viszont a megkérdezettek több mint fele, 52,4 százaléka nyilatkozott úgy az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos szokásairól, hogy idén inkább hanyagolta azokat, és csak a legszükségesebb esetben fordult orvoshoz.

Ép ésszel túlélni

A karantén túlélésével, és mentális egészségük megőrzésével kapcsolatban a résztvevők 32,9 százaléka vallotta azt, hogy odafigyelt a biztonságra, de ezen felül semmi különöset nem tett, mert egyedül is meg tud birkózni a problémákkal. Megközelítőleg ugyanennyien, 30,5 százalékuk viszont jobban odafigyelt a családjára, a barátaira, mert nélkülük biztosan megőrült volna. 19,5 százalékuk életében váltak rendszeressé a Skype-, Zoom-, FaceTime-beszélgetések, 13,4 százalékuk kezdett új hobbiba, hogy lekösse a figyelmét, és csupán 1,2 százalékuk kért külső segítséget, fordult például pszichológushoz.

A kitöltők közel fele, 41 százaléka úgy érzi, hogy egészen jól van lelkileg. Ennél kicsit kevesebben, 37,3 százalékuk vallotta azt, hogy hullámzó a kedélyállapota, jobb és rosszabb periódusok váltják egymást. 13,3 százalékukat nagyon megviseli a világjárvány, aggódik a szeretteiért, s szerencsére csupán hat százalékuk számolt be arról, hogy ráunt minden új hobbira, és teljesen megcsömörlött.

Felkészülni a váratlan helyzetekre

Bár csupán a kitöltők 28,8 százaléka ért egyet azzal, hogy nem tudunk mindenre felkészülni, mégis azt tartják a legjobbnak, ha duplán bebiztosítják magukat és családtagjaikat, így az egészséges életmódra való törekvés mellett célszerű akár élet- és egészségbiztosítást is kötni. Az Allianz Hungária Zrt. Életbiztosítási igazgatója azt tapasztalja, hogy megnőtt érdeklődés a kockázati biztosítások iránt – ideértve az egészségbiztosításokat is – mind az egyéni, mind a csoportos biztosítások terén. Csépai Orsolya szerint ez részben a járvány hatásának tudható be, és vélhetően az emelkedő tendencia jövőre is megmaradhat, hiszen a járvány hatására várhatóan megnő az egészség-tudatosság, felértékelődik az orvosi ellátáshoz való hozzáférés lehetősége, amelyet a magánellátás biztosít.

A legfrissebb tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság egyre inkább érdeklődik a megelőzés és a korai diagnosztika iránt
Fotó: MTI/Vajda János

Az Allianznál azt is tapasztalják, hogy a lakosság egyre inkább érdeklődik a megelőzés és a korai diagnosztika iránt, hiszen a vírusfertőzés súlyosabb következményekkel is járhat leginkább azokban az esetekben, ahol már vannak meglévő alapbetegségek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.