Kisebb teher a háztartásoknak a rezsi

A kétkeresős háztartások villamosenergia- és földgázköltsége az átlagos jövedelmükhöz képest júniusban 3,4 százalékra mérséklődött a korábbi időszak 4 százalékos értékéről.

2019. 07. 16. 9:31
null
A számítás alapjául a kéttagú, gyermektelen családok költségeinek alakulása szolgált Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétkeresős háztartások villamosenergia- és földgázköltsége az átlagos jövedelmükhöz képest júniusban 3,4 százalékra mérséklődött a korábbi időszak 4 százalékos értékéről – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatában. A havi jelentéseiben a hivatal a nemzetközi villamosenergia- és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát, vagyis a fogyasztók úgynevezett teherbíró képességét is elemzi. A modellezett háztartásban ketten élnek, mindketten országos szintű, átlagos nettó jövedelemmel rendelkeznek és nem tartanak el mást.

A júniusi felmérésben bekövetkezett változás oka az, hogy az Eurostat frissítette az európai vásárlóerő-egység (Purchasing Power Standard – PPS), valamint az átlagjövedelem statisztikáit. Utóbbi esetében a korábbi 2015. évi helyett már a 2018. évi átlagjövedelmeket használja a modell, vagyis valójában nem egy hónap alatt következett be a 0,6 százalékos változás, hanem az elmúlt három évben. A kétkeresős tipizált háztartásra a 2015-ös magyar átlagbér 23 247 PPS, míg a 2018-as 27 648 PPS. A két érték közti különbség 19 százalékos, vagyis ennyivel nőtt a teherbíró képesség az időszakban.

A számítás alapjául a kéttagú, gyermektelen családok költségeinek alakulása szolgált
Fotó: 123RF

A jelentésből az is kiderül, hogy míg májusban Budapesten a lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagára vásárlóerő-paritáson mérve kilowattóránként (kWh) 19,51 PPS volt, addig jú­niusban 18,96; ennél a mutatónál a mérséklődés jó jel. Az áram lakossági átlagára jú­niusban 11,72 eurócent volt kWh-nként, ennél csak Szófiában és Belgrádban kellett kevesebbet fizetni. A lakossági fogyasztóknak biztosított földgáz átlagára még mindig Budapesten volt a legolcsóbb (3,22 eurócent/kWh), ahol a vásárlóerőparitás-mutató 5,32 PPS/kWh-ról 5,18-ra csökkent.

Új vezető a Mavirnál

Biczók Andrást nevezték ki tegnapi hatállyal a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. élére. A szakember a vezérigazgatói pozíciót a társaság felügyelőbizottságának döntését, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyását követően foglalja el. Biczók András a vezetői székben Csomai Kamillát váltja, aki június 21-én távozott a Mavir éléről. Az új vezérigazgató a Nabucco Gas Pipeline International, majd a MET Croatia Energy Trade menedzsmentpozícióit követően, 2014-től a Főgáz Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, majd ezzel párhuzamosan az ENKSZ Észak–Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. vezérigazgatója volt. 2018 óta az MMBF Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.