Kritikák kereszttüzében az új brit munkaerőpiaci program

Szakértők kritizálják a brit kormány új, novembertől életbe lépő munkahelyvédelmi programját.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 09. 26. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit pénzügyminiszter által csütörtökön bemutatott munkahelyvédelmi program nem állítja meg, legfeljebb lelassítja a munkanélküliségi ráta jelentős emelkedését a szigetországban – a BBC News szerint így vélekedik a brit Resolution Foundation gazdaságkutató intézet Rishi Sunak bejelentéséről. Az Egyesült Királyságban az eddigi, október végén kifutó kényszerszabadságot támogató rendszer helyett lép majd életbe november elején az új program.

Ennek lényege, hogy az új rendszerben csak az „életképes” munkahelyeket támogatja majd a brit kormány, ráadásul a támogatás mértéke is jelentősen csökken. Az eddigi rendszer szerint az állam a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek kényszerszabadságra küldött dolgozóinak a fizetését nyolcvan százalékban támogatta (a felső határ havi 2500 font, azaz 995 ezer forint volt), míg az új sémában mindössze a fizetés 22 százalékát vállalja át az állam.

Az új rendszer értelmében a munkaadó csak azokra az órákra fizeti a munkavállalót, amíg az tényleges munkát végez – a fennmaradó időre pedig az állam és a munkaadó közösen vállalja, hogy a fizetés egyharmadát kifizeti a dolgozónak.

A Resolution Foundation szakértői szerint azonban ez továbbra sem ösztönzi a munkaadókat arra, hogy visszavegyék a dolgozóikat, hiszen olyan időszakra is fizetni kellene őket – igaz, csak részben –, amikor nem végeznek tényleges munkát. Így lényegében nem fékezi a munkanélküliség növekedését – vélik.

Az új program a novemberi indulástól számítva fél éven át lesz érvényben, és az előző intézkedésekkel ellentétben nem automatikus, hanem a munkaadónak kell eldönteni, hogy csatlakozik-e hozzá.

Jelenleg a brit munkavállalók mintegy 12 százaléka tölti kényszerszabadságát a koronavírus-járvány miatt
Fotó: Reuters

A programot kritizálók szerint ráadásul a járvány miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő szektorok munkavállalóit sem igazán segíti az új rendszer, mivel a pénzügyminiszter megfogalmazása szerint csak az életképes munkahelyek megvédését hivatott elősegíteni.

A vendéglátás, turizmus és kereskedelem területén dolgozóknak tehát gyakorlatilag egyáltalán nem kínál megoldást a szisztéma.

 

Rishi Sunak ugyanakkor úgy fogalmazott a program csütörtöki ismertetésén, hogy reméli, az új rendszer nagyszámú munkavállalónak segít majd, ám a kormány nem tud minden munkahelyet megmenteni.

Jelenleg megközelítőleg hárommillió munkavállaló van kényszerszabadságon a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Királyságban, ez a szigetország munkaképes lakosságának mintegy 12 százalékát jelenti. Mindeközben egy közelmúltbeli felmérés szerint a brit munkaadók kétszer annyi elbocsátást terveznek a mostani koronavírus-válság alatt, mint az előző recesszió idején, 2009-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.