Legtöbben lakáscélhoz használják a babaváró hitelt

Ahogy várható volt, rögtön igen népszerű lett a babaváró hitel, a felvett nagy mennyiség miatt a jegybank kiemelten figyeli a hitelpiacnak ezt a szegmensét. Érdekes módon főleg a nagyobb jövedelműek veszik fel, és leginkább lakáscélokra költik, de a korábbi kölcsönök kiváltása is jelentős felhasználási cél.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 04. 17:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dinamikusan bővül a hazai hitelezés, ezen belül a harmadik negyedévben a babaváró hitel vezette a növekedést a Magyar Nemzeti Bank frissen megjelent pénzügyi stabilitási jelentése szerint. Túlzott eladósodásról ugyanakkor a jegybank szerint szó sincs, mivel a mind a vállalati, mind a lakossági hitelpenetráció alatta marad annak a GDP-arányos szintnek, ami Európa fejlettebb részén jellemző.

Az MNB kiemelten foglalkozott a babaváró hitellel, mivel az a hozzá kapcsolódó állami garancia miatt ugyan a bankok számára nem jelent kockázatot, a nagy volumen miatt azonban lehetnek költségvetési és egyéb hatásai, ezért úgy ítélik meg, hogy fokozott figyelemmel kell követni ezt a szegmenst.

A harmadik negyedévben, vagyis az indulás utáni első három hónapban 29 ezer szerződést kötöttek, és az ügyfelek döntő többsége a maximális, 10 millió forintos összeget vette fel. Jelentős kiszorító hatása nem volt az új hitelnek, ugyanakkor hosszabb távon feltételezhető, hogy a kedvező kondíciók miatt valamelyest csökkentheti majd a lakáshitelek, illetve a személyi kölcsönök iránti keresletet.

A babaváró hitelt érdekes módon a jobb módúak vették fel jellemzően: 55 százalékban azok, akik az egy főre jutó jövedelem alapján a legfelső 20 százalékhoz tartoznak. A babaváró hitelt felvevők 47 százalékának nem volt érdemben más hitele a harmadik negyedév végén, 40 százalékuknak jelzáloghitele is volt, 7 százalékuk személyi kölcsönnel rendelkezett a babavárón felül, és mindössze 6 százalék volt, aki mind a három hiteltípussal rendelkezett.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) átlagosan 25 százalék a babaváró hitelek esetében, ezen belül mindössze 15 százalék azoknál, akik csak babaváróval rendelkeznek, míg a másféle hitellel is rendelkezők 68 százaléka esetében a JTM meghaladja a 30 százalékot. Ami a hitelfelhasználást illeti, a legtöbben lakáscélhoz kapcsolódóan igénylik, ugyanakkor kevéssé jellemző, hogy lakáshitel felvételekor önerőpótlásra használnák fel. A lakáscélok között első helyen a lakásvásárlás szerepel, ezt követi a lakásfelújítás-, és bővítés.

A babahitelt nyújtó bankok adatai alapján gyakori még a már meglévő, magasabb kamatozású kölcsönök kiváltására történő felhasználása, kisebb mértékben előfordult a gépjármű vásárlás finanszírozása és a befektetési célú felhasználás is, ami értelemszerűen különösen azoknak éri meg, akik már biztosan nem fognak kamatot fizetni a hitelre. Ez a hitelfelvevők harmadát-negyedét jelentette, esetükben az ügylet jelentésének hónapjában már fennállt a terhesség, vagy megszületett a gyermek a feltételként szabott időpont óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.