Májusban is növededett az export-import kereskedelem

A forgalomnövekedést az exportban és az importban döntően a műanyag alapanyag, a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma befolyásolta.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 9:45
null
Budapest, 2018. március 26. Műszerész a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjában nyílt űripari tesztközpontban 2018. március 26-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban az export euróban kifejezett értéke 38,9, az importé 39,7 százalékkal nőtt. Az aktívum 68 millió euró volt, az egyenleg 19 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest és 29 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2021. májusban a kivitel volumene 33, a behozatalé 31 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2019. májusihoz mérten a külkereskedelem volumene az exportban 0,4 százalékkal mérséklődött, az importban hat százalékkal bővült.

A feldolgozott termékek exportvolumene 21, importvolumene 15 százalékkal nőtt.

A forgalomnövekedést az exportban és az importban döntően a műanyag alapanyag, ezen túlmenően a kivitelben még a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma befolyásolta.

A feldolgozott termékek a teljes volumenváltozást az exportban 7,1, az importban 6,6 százalékponttal növelték.

Áprilishoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,7 százalékkal csökkent, az importé 1,1 százalékkal nőtt.

Májusban a kivitel értéke 9,5 milliárd euró (3370 milliárd forint), a behozatalé 9,4 milliárd euró (3351 milliárd forint) volt.

2021. májusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 39, az importé negyven százalékkal nőtt.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 35, a behozatalé harminc százalékkal nagyobb lett.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 19 millió euróval romlott.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,5, a behozatalban nyolc százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,3 százalékkal romlott.
  • A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 9,5 százalékkal erősödött.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,5, a behozatalban nyolc százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 9,5 százalékkal erősödött.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.