Már megvannak az első fecskék

Alig telt el két hét azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank kiadta a hiteltörlesztési moratóriumban lévők költségeinek mérséklésére irányuló körlevelét, már vannak olyan bankok, amelyek léptek. E pénzügyi intézmények lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ügyfelek ingyen elkerülhessék a futamidő meghosszabbítását.

Horváth Éva
2021. 07. 14. 10:29
null
moratórium, bankhitel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai bankok egy része rendkívül gyorsan reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 30-án kiadott vezetői körlevelére. A jegybanki javaslatot szem előtt tartva a hitelintézetek a ­kondíciós feltételeiket úgy módosították, hogy

a fizetési moratórium lehetőségével élő ügyfelek a rendszerből való kilépéskor a felhalmozott kamat- és díjtartozást külön költségek nélkül rendezhetik.

Így az érintetteknek nem hosszabbodik meg a törlesztési időszakuk sem.

A Money.hu információi szerint az Erste Banknál már július 8-ától mód van arra, hogy a moratórium alatt felhalmozott kamat- és díjtartozást díjmentesen előtörlesszék az ügyfelek. A bank továbbá lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfelek díjmentesen vállalhassanak magasabb törlesztést annak érdekében, hogy a moratóriumi elszámolás során meghatározott utólagos futamidő meghosszabbításából is le lehessen faragni. Az Erste Bank a lehetőséget a jegybanki elvárásokkal összhangban a 2022. december 31-ig benyújtott előtörlesztési és módosítási kérelmekre biztosítja.

Az Erste Banknál már lassan egy hete mód van arra, hogy a moratórium alatt felhalmozott tartozást díjmentesen előtörlesszék az ügyfelek.
Fotó: Bach Máté

Az UniCredit Banknál július 9-től van mód a moratóriumban felhalmozott kamat- és díjtartozás díjmentes előtörlesztésére. A lehetőség az UniCreditnél is 2022 végéig él. Mindkét hitelintézet mind a jelzálog alapú, mind a fedezet nélküli fogyasztási hitelek (személyi kölcsönök) esetében biztosítja a lehetőséget a moratóriumból kikerülőknek.

Az internetes szakportál szerint fontos megjegyezni – miként arra a Magyar Bankszövetség közleménye is felhívta a figyelmet –, hogy

egyedi ügyféligények esetében több hitelintézet már eddig is adott hasonló kedvezményeket a moratóriumból kilépő ügyfeleiknek.

A bankszövetség most, egyetértve az MNB felvetésével, arra kérte tagbankjait, hogy mihamarabb általánosan tegyék díjmentessé a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás egyösszegű megfizetését, illetve a magasabb törlesztőrészlet vállalása érdekében a szerződésmódosítást – mutat rá a Money.hu az összeállításában.

A Money.hu egyébként már korábban megfogalmazta saját javaslatait, amelyek segíthetik a moratóriumból kikerülőket abban, hogy a járvány idején igénybe vett fizetéskönnyítés ne okozzon hosszú hónapokig elhúzódó törlesztést. Javaslataik zöme hasonló az MNB ajánlásai­hoz, a szakportál viszont a felhalmozott kamat- és díjtartozásra vonatkozó ingyenes előtörlesztés lehetőségét a teljes hátralévő futamidőre javasolja megadni. Ennek az lenne az értelme, hogy azok is mentesülhessenek a futamidő-eltolás kellemetlen hatásaitól, akiknek anyagi helyzete csak két-három év múlva áll annyira helyre, hogy előtörlesztést vállalhatnak – fűzték hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.