Már nem csak a koffein miatt isszuk a kávét, fontos a minősége

A rendszerváltás előtt nem volt túl nagy kultúrája, azóta viszont élményszerű élvezeti cikk a kávé.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 17:11
To match Analysis COFFEE-MARGINS/RALLY
A waitress serves coffee to customers at a coffee bar in Sao Paulo February 8, 2011. A potentially devastating storm is brewing in the world's physical coffee market, where the firms that get beans from the farm gate to the cafe table are being hit with a double whammy. Picture taken February 8, 2011. To match Analysis COFFEE-MARGINS/RALLY REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: BUSINESS) - GF2E73C0DD501 Fotó: Nacho Doce
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakulóban van a kávépiac: már nem csupán a koffeinbevitelről szól a fekete frissítő fogyasztása, hanem egyre többen fordulnak a magasabb minőségű termékek felé, és tekintenek élményként a kávézásra Magyarországon is – foglalta össze az Euronews a piaci tapasztalatokat.

Megállapítják, hogy itthon a felnőttek 85 százaléka iszik rendszeresen kávét, naponta átlagosan 2,7 csészével. A rendszerváltás előtt azonban nem volt különösebb kultúrája a kávézásnak, ami azzal is járt, hogy gyakran gyenge minőségű italokat fogyasztottak a magyarok, aminek nem adták meg különösebben a módját.

Az elmúlt harminc évben ugyanakkor sokat változott a helyzet, első körben az olasz termékek hódították meg a fogyasztókat, majd a régió többi országához hasonlóan nálunk is növekedésnek indult a prémium termékek iránti kereslet – akárcsak egy évtizeddel korábban a bor- és pálinkapiacon.

Az Euronews megállapítja, hogy az elfogyasztott kávémennyiség nem nagyon változik, mégis, évente 6-8 százalékkal emelkedik az értékesítési forgalom, ami annak is köszönhető, hogy a kifejezetten magas minőségű nemzetközi kávémárkák egyre jobban teret hódítanak. Manapság mind több úgynevezett specialista kávéház is nyílik, mivel nagyobb igény van fogyasztói oldalról is a kávékülönlegességekre, és virágoznak a különleges kávékat kínáló pörkölőüzemek is.

Gávris Iván baristamester arról nyilatkozott, hogy az otthoni kávézáskor sem kell lemondani a minőségi élményről, de ez nem feltétlenül jár együtt a drágasággal. A szakember szerint az elkészítés módja az alapanyagnál is fontosabb, mivel a kávébab csak húsz százalékban határozza meg a kész ital minőségét. A kávéfőző további húsz százalékért felelős, a maradék hatvan százalék viszont a készítőn múlik.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Arra is kitért, hogy ugyan nem túl jó hallgatni, ha a forró kávét szürcsöli a fogyasztója, azonban jól teszi, hiszen így lehet a leginkább kiélvezni a kávéban lévő több mint száz aromakomponenst.

A kávé a kőolaj után a második legnagyobb forgalmú nyersanyag a világon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.