Matolcsy György szerint pénzügyi forradalom előtt állunk

Az évtized szomorúan indult a világjárvánnyal, páratlan gazdasági visszaesést hozva, noha kétségkívül már 2019 végén számolni lehetett gazdasági lassulással. Így értelemszerűen rövid távon a legfontosabb feladat a járvány hatásainak megszüntetése, a gazdaság helyreállítása – mondta Matolcsy György jegybankelnök a Közgazdász-vándorgyűlésen.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 24. 12:12
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az 58. Közgazdász-vándorgyűlés, melynek eredetileg Szeged lett volna a helyszíne, a járványhelyzet miatt azonban idén csak online követhetők az események. A plenáris ülésen Matolcs György jegybankelnök tartott előadást, melynek témája a most indult évtized, a 20-as évek kilátásai, feladatai a gazdasági életben. Az évtized szomorúan indult a világjárvánnyal, páratlan gazdasági visszaesést hozva, noha kétségkívül az időszak előtt, már 2019 végén már számolni lehetett gazdasági lassulással. Így értelemszerűen rövidtávon a legfontosabb feladat a járvány hatásainak megszüntetése, a gazdaság helyreállítása.

Létrejött a globális gazdasági rendszer

Matolcsy György áttekintette a korábbi évtizedek legfontosabb jellemzőit egészen az 1940-es évekig visszamenőleg, amely a borzalmas világháborút hozta, viszont az azt követő két évtizedben a nyugati világ páratlan fellendülése zajlott, mégpedig a hidegháború körülményei között. Az 1970-es években megváltozott az 1945-ben megalkotott Bretton Woods-i pénzügyi rendszer, miközben az olcsó olajra épülő addigi fellendülés is megakadt az olajárrobbanás miatt. Felpörgött az infláció, válság alakult ki, de a fejlett országok gazdasága gyorsan reagált: megjelent az energiatakarékosság, ami nagy fokú hatékonyságnövekedést idézett elő. A folyamat az 1980-as években is tartott, majd az évtized meghozta a hidegháború végét, létrejöhetett az igazán globális gazdasági rendszer. Mindeközben már a jóléti államok kialakulása során észlelték, hogy az államnak be kell avatkoznia a szabadpiaci rendszerbe ahhoz, hogy egy igazságosabb, a jólétet szétterítő rendszer jöjjön létre: megnőtt az állam újraelosztási szerepe.

Matolcsy György: Páratlan visszaesést hozott a világjárvány Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Miközben az 1980-as években még az olajipar szerepe volt döntő, amit az is mutat, hogy a tíz legnagyobb tőzsdei vállalatból hat olajcég volt, mostanra ez teljesen megváltozott. Mára a nagy internetes technológiai cégek lettek a legnagyobbak, mivel napjainkra a legfontosabb nyersanyag az adat, az információ vált. Ennek forradalma a Szilícium-völgyben kezdődött, és Amerika máig is az élvonalban maradt, azonban miközben Európa lemaradó az iparágban, Kína előretört. Az 2020-as évek Ázsia évtizede lehet: az ázsiai fellendülés Japánnal kezdődött, folytatódott a kis tigrisekkel (Dél-Korea, Tajvan, Hongkong), majd Kína vette át a vezetést.

Átalakul a jegybankok szerepe

Kérdés, hogy milyen döntő változás jön évtizedünkben? Matolcsy szerint pénzügyi forradalom lesz, átalakul a jegybankok szerepe, nem hagyományos, hanem unortodox úton haladnak (ez már 2009 óta zajlik bizonyos mértékben). Nemcsak az árstabilitás lesz lényeges, hanem a környezeti fenntarthatóság is, és ebben a jegybankok nem tudnak teljesen önállóan működni: szoros, hatékony együttműködésre lesz szükség a mindenkori kormányokkal.

Általában is a fenntarthatóság megteremtése lesz az évtized folyamán az elsődleges cél mégpedig két síkon: társadalmilag és gazdaságilag, ennek alapja a környezetvédelem.

Emellett még igen lényeges feladat az évtizedben az eladósodás megfékezése. Háborús időn kívül még nem láttunk olyan eladósodást, mint ami az elmúlt években és most zajlott. Ezt az alacsonyak kamatok is lehetővé tették, a járvány pedig kikényszerítette az élénkítést, ami csak eladósodás útján lehetséges. Utána azonban muszáj lesz egyensúlyt teremteni, csökkenteni az adósságot. Nálunk ez azt jelenti, hogy 2022-ben újra csökkenni fog az államadósság, ahogy ez a múlt évig zajlott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.