Még mindig sokan tartanak a bankkártyás és az online fizetéstől

A megkérdezettek 59 százaléka szerint biztonságosabb a pénzügyeket személyesen, bankfiókban intézni.

Horváth Éva
2020. 06. 01. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyhelyzet előtt sem arattak osztatlan sikert az elektronikus csatornák a banki ügyintézésben – derül ki a K&H e-dukáció kutatásából, amely szerint a magyarok túlnyomó része ugyan elhiszi, hogy a banki rendszerek kivédik az esetleges kibertámadásokat, mégis sokan tartanak az egyedi visszaélésektől. A megkérdezettek 54 százaléka tart attól, hogy megbízhatatlan weboldalon keresztül meglopják, 57 százalékuk pedig amiatt aggódik, hogy kártyahasználat vagy pénzfelvétel közben az adatai illetéktelenek kezébe kerülnek.

A 18 éven felüli, magyar internetezők körében végzett, reprezentatív online felmérés szerint a megkérdezettek jelentős része lát veszélyt az internetes vásárlásban.

A legtöbben, 58 százaléknyian attól tartanak, hogy nem érkezik meg az online áruházban vett termék, és a kifizetett pénzt sem tudják visszaszerezni, 47 százalék pedig az e-mailes adathalászat miatt aggódik. A visszaélésektől egyébként leginkább a 60 év felettiek és azok tartanak, akiknek már volt rossz tapasztalatuk.

A kutatás arra is rámutatott, hogy nem feltétlenül bízunk az érintéses bankkártyákban: tízből hét ügyfél szerint az érintéses fizetésre alkalmas plasztikkal az idegenek sokkal könnyebben vissza tudnak élni.

A világháló-használó magyarok több mint fele szerint a mobiltelefonos érintéses fizetés egyáltalán nem biztonságos, mert az adatok könnyen kiszivároghatnak. A megkérdezettek 59 százaléka szerint biztonságosabb a pénzügyeket személyesen, bankfiókban intézni, mint online. Bár a válaszadók 72 százaléka tisztában van vele, hogy készpénzfelvételi korlátot állíthat be a kártyáján, a kétlépcsős azonosításról csak 41 százalékuk tudja pontosan, hogy mire való.

Talált jelszó, talált pénz

Egymillió forintot találtak a rendőrök annál a bankautomata mellett idegesen ácsorgó 29 éves férfinél, akit igazoltattak május 31-én éjjel. A férfit előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett, elmondta, hogy a napokban talált egy pénztárcát, amelyben jelszóval együtt volt egy bankkártya. A rendőrség azt tanácsolja, hogy a bankkártya mellett senki ne tartsa felírva a PIN-kódot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.