Megerősítve: stabil lábakon a növekedés

Miközben az Európai Unió egészének növekedése továbbra is visszafogott, a magyar gazdaság teljesítménye 3,5-szeresen haladta meg a tagállamok 1,5 százalékos átlagát.

Rácz Gergő
2019. 06. 01. 8:32
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai össztermék az első negyedévben 5,3 százalékos növekedéssel uniós rekordot hozott – erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi részletes adatközlése a korábban kiadott első becslést. Mint a Pénzügyminisztérium (PM) a közleményében kiemelte, ilyen növekedésre az elmúlt két évtizedben nem volt példa.

– Miközben az Európai Unió egészének növekedése továbbra is visszafogott, a magyar gazdaság teljesítménye 3,5-szeresen haladta meg a tagállamok 1,5 százalékos átlagát. A magyar adat egyben a régió éllovasának is számít, a lengyel gazdaság 4,6 százalékkal, a szlovák 3,7 százalékkal, míg a cseh 2,5 százalékkal bővült a vizsgált időszakban – közölte a tárca.

– A legfontosabb változás a részletes adatok alapján, hogy a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált – kommentálta a részletes adatokat Virovácz Péter, az ING elemzője. Először fordult elő 2016 óta, hogy a belső kereslet mellett a nettó export is pozitívan járuljon hozzá a növekedéshez. Ez utóbbi önmagában 1,3 százalékponttal emelte a gazdasági növekedés ütemét. A belső tételek közül egyértelműen kiemelkedik a háztartások tényleges fogyasztása, ami 3 százalékponttal járult hozzá a GDP bővüléséhez. – Az egyetlen negatív tétel a készletváltozás volt, ami önmagában 3,4 százalékponttal mérsékelte a GDP-növekedést – mondta Virovácz.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a jelenlegi kilátások alapján idén az év egészében 4,2-4,3 százalékkal növekedhet a GDP, jövőre tovább lassulhat, de így is 3 százalék feletti tempóra lehet számítani. Németh szerint az első negyedévben elért több mint 5 százalékos tempó nem tartható, részben azért, mert az építőiparban is némi lassulás várható, így a szektor visszafogottabban, de még így is erőteljesen járulhat hozzá a növekedéshez.

A lassulási kockázatokkal a gazdasági kormányzat is tisztában van. – Mind az eurózóna, mind a világgazdaság kilátásait tekintve a lassulás jelei mutatkoznak – közölte a PM. A héten bejelentett 13+1 pontos védelmi csomag is a fenntartható, erős növekedést szolgálja, és a jövő héten megjelenő 2020-as költségvetési tervezettől is várhatók növekedéstámogató elemek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.