Megkezdődik a valaha látott legnagyobb részvényjegyzés

Szaúd-Arábia eladja állami olajvállalata, a Saudi Aramco részvényeinek másfél százalékát tőzsdei kibocsátás részeként. Az ügylet révén a világ eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása valósul meg.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 19. 13:41
An investor walks past a screen displaying stock information at the Saudi Stock Exchange (Tadawul) in Riyadh
A rijádi Tadawul tőzsdén mostanában gyakran pillantanak a kijelzőtáblára a brókerek Fotó: Faisal Al Nasser Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas tervezés után megkezdődik a Saudi Aramco részvényeinek értékesítése. A cég kibocsátási tájékoztatója szerint az óriásvállalat részvényeinek másfél százalékát adják el, nagyjából 25 milliárd dollárért, ami a kialakuló ár függvényében a világ eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása lehet. Az ársáv 30 és 32 szaúdi riál között mozog, ami 8-8,5 dollárnak felel meg. Ha a kibocsátási ár a sáv felső részén alakul ki, akkor az eladott mennyiség értéke meghaladja a kínai Alibaba öt évvel ezelőtti 25 milliárd dolláros kibocsátását.

A cég értéke a kibocsátási ártól függően 1600-1700 milliárd dollárra rúghat, amivel a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett cégévé válhat, azonban a jelenlegi rekorder, az Apple 1200 milliárd dolláros értékének másfélszeresét sem fogja elérni. Noha pár éve felmerült a kibocsátással kapcsolatban a 3000 milliárdos összeérték is, az országot ténylegesen irányító szaúdi koronaherceg pedig 2000 milliárdot szeretett volna, az olajcégek piaci megítélése változott az elmúlt években. Egyrészt az olajár trendszerű csökkenése, másrészt környezetvédelmi megfontolások miatt.

A rijádi Tadawul tőzsdén mostanában gyakran pillantanak a kijelzőtáblára a brókerek
Fotó: Reuters

A részvényből bárki vehet, intézmények és magánszemélyek egyaránt, sőt ezúttal a szaúdi nők is (korábban a szigorú iszlám törvények miatt erre nem volt lehetőségük). A kibocsátott mennyiség mindazonáltal kevesebb, mint amennyit terveztek: eredetileg a cég két százalékát vezették volna be a szaú­di tőzsdére, a másik három százalékát egy külföldi piacra, amely leginkább az Egyesült Államok két hatalmas tőzsdéjének egyike lehetett volna. Utóbbiról most nincs szó, lehet, hogy a kibocsátó először látni szeretné, mennyire sikeres a kibocsátás, és ennek függvényében dönt majd a továbbiról. A kibocsátási tájékoztató szerint azonban hat hónapon belül semmiképp nem lesz eladás.

A cég évente 75 milliárd dollár osztalék kifizetését ígéri, ami a várható részvényár mellett négyszázalékos hozam. Ez a jelenlegi nyomott kamatkörnyezetben igen vonzó, azonban, mint a kibocsátási tájékoztató is emlékeztet rá, az osztalék mértéke változhat, ami a mostani helyzetben inkább csökkenés lehet. A vállalat ugyanis tavaly 111 milliárd dollár nyereséget termelt, az idei év első 9 hónapjában azonban csak 68 milliárdot, ami 18 százalék visszaesés a múlt év azonos időszakához képest.

Mindazonáltal elemzők erős keresletet és sikeres, a sáv felső részén megvalósuló kibocsátást várnak. A szaúdi állam a befolyó bevételt az ország gazdaságának diverzifikálására, az olajfüggőség enyhítésére akarja fordítani, felkészülve arra, hogy a jelenlegi, az ország népének kényelmes megélhetést biztosító olajkorszak az éghajlatváltozás elleni küzdelem miatt előbb hanyatlásnak indulhat, mint azt korábban várták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.