Meglehet, hogy mégsem lesz annyira vonzó a párnacihába varrni a pénzt

A forgalomban lévő készpénz mennyiségének bővülése a szuperkötvény megjelenésének két hónapja alatt látványosan visszavett a növekedési tempóból.

Horváth Éva
2019. 08. 13. 11:33
null
Még mindig sokan szeretik szem előtt tartani a keresetüket Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára annak, hogy a múlt héten megközelítette az 1600 milliárd forintot a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) június elseje óta folyamatosan bővülő jegyzési állománya, az esztendő hetedik hónapjában még mindig gyarapodott – igaz, a júniusi adathoz képest csökkenő mértékben – a forgalomban lévő készpénz mennyisége hazánkban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn kiadott, a 2019. júliusi előzetes adatok alapján készült statisztikai mérlege szerint az elmúlt hónapban 6233,5 milliárd forintot ért el a piacon bankjegyek formájában forgó hazai fizetőeszköz értéke, ami 20,7 milliárd forintos növekedést jelez. Ezzel szemben még június folyamán – amely a szuperkötvény piaci debütálásának első hónapja volt – 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankók állománya. A háztartásoknál lévő készpénzállomány június végi nagyságáról egyelőre nincs adat, ám az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján többé-kevésbé elmondható, hogy a teljes mennyiség hozzávetőleg nyolcvan százalékát birtokolják.

Még mindig sokan szeretik szem előtt tartani a keresetüket
Fotó: Havran Zoltán

A forgalomban lévő készpénz mennyiségének bővülése a szuperkötvény megjelenésének két hónapja alatt tehát látványosan visszavett a növekedési tempóból. A hitelintézetek egynapos betétei esetében ugyanakkor ellentétes mozgás következett be a ­június, illetve a július végi állapotokban. (Ezek azok a banki megtakarítások, amelyeket a bankok ingyen vagy inkább ráfizetéssel őriznek, hiszen kamatot ezekre az összegekre gyakorlatilag nem fizetnek, viszont a költségeket felszámolják. A lekötések bármikor felbonthatók. Előnyük, hogy nem kell otthon őrizni a bankjegyeket.) A május végi 519 mil­liárd forintos egynapos betétek állománya június utolsó napjára 401,7 milliárd forintra esett vissza, ugyanakkor július végére ugyanez a tétel 436,5 milliárdra izmosodott.

Júliusban bővült a bankrendszer forintlikviditása: a hitelintézetek egynapos betéteinek átlagos állománya nőtt, míg az egyéb betétek átlagállománya ennél kisebb mértékben csökkent. A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya egyaránt növekedett a hetedik hónap folyamán. Az állományok emelkedését részben a forint júliusi átlagárfolyamának gyengülése, részben pedig az előző hó végén jelentkező állománynövekedés áthúzódó hatása okozta. A hó végi állományok elsősorban a forintárfolyamgyengülés hatására emelkedtek – áll az MNB statisztikai mérlegében.

A MÁP+ állománya a legfrissebb mérleg szerint 87 milliárdos jegyzéssel 1586 milliárdnál tart. Az utóbbi két jegyzési héten a szuperállampapírból kilencvenmilliárd forint alatti mennyiség fogyott, de még így is jelentős a kereslet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.