Menekültek a szállodai karanténból

A hét elején érkezett haza Srí Lanka-i nyaralásából egy olvasónk, aki pár nappal a határok lezárása előtt több magyar társával együtt utazott az Indiai-óceán északi részén lévő egzotikus szigetre. Az akkor már tomboló világjárvány ellenére rövid dilemma után március második hetében hagyták maguk mögött Magyarországot – élményeiről a hazaérkezése óta tartó házi karanténból telefonon számolt be lapunknak.

2020. 03. 27. 15:25
Coronavirus in Sri Lanka
Sorban állók a bezárt bolt előtt. Oda az idegenforgalom Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusi nyaralást szervezett az óceán partjára egy baráti társaság, ahol egy kint élő magyar barátjuk jutányos szállást intézett, így fejenként alig több mint félmillió forintba került a retúr repülőjeggyel megváltott luxusút Srí Lankára. – Indulás előtt már lehetett hallani, hogy a térség déli részén, a Maldív-szigeteken is megjelent a koronavírus, de mi szájmaszkokkal, gumikesztyűben nekivágtunk az északi részen zajló bakancslistás túrának – kezdte történetét Endre, az ötvenes éveiben járó érdi építési vállalkozó. Mint mondta, kifelé eseménytelenül telt a félnapnyi út, átszállással, lázmérőzéssel, maszkos turistákkal, és néha rövid ellenőrző kérdésekkel, például hogy járt-e Kínában mostanában. Endre két éve nem utazott sehová, nemhogy a Távol-Keletre, a Balatonhoz is alig jutott el nyaranta, annyi munkája volt az építkezésekkel, mondta.

– A nyaralás első napjai úgy teltek, mintha a járvány nem lenne körülöttünk. Srí Lanka lenyűgöző hely, szikrázik minden, teknősök, kókuszpálmák, képeslapra illő turistaöböl. Habár például a partokon sok a kóbor kutya. Szelídek, de nincs gazdájuk – idézte fel. Eleinte a parton lazítottak, esténként az itthoni híreket figyelték az interneten, mindenkit az érdekelt, mi van a szeretteivel, és hogy mi a helyzet körülöttük a Magyarországtól több ezer kilométerre lévő üdülőhelyen. – Napról napra nőtt a feszültség, ahogy változott itthon a járványhelyzet, majd megtudtuk, hogy Európában lezárták a határokat. Nem akartunk ott ragadni, félelmetes volt ennyire távol egy ilyen rendkívüli helyzetben – mesélte. Egy héttel a kiérkezésük után már volt koronavírusos beteg Srí Lankán is. Az út felénél azzal is szembesültek, hogy időközben bezárt az összes turisztikai élménypont a környéken, így nem jutottak el például dzsungeltúrára vagy a buddhisták szentélyébe, később pedig egyetlen üzemelő vendéglátóhely sem volt. Ekkor döbbentek rá, hogy már nem érdemes félrenézni, tényleg komoly a helyzet.

Sorban állók a bezárt bolt előtt. Oda az idegenforgalom
Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

– Pénteken a szállodában pihentünk, amikor bemondták, hogy 18 órától vesztegzárat rendeltek el, vagyis senki nem hagyhatja el a lakhelyét, ami a turistáknak is tilos, ha bárki megszegi, azonnal megbüntetik – folytatta a vállalkozó. Szavai szerint akkor már az egész társáságon eluralkodott a honvággyal vegyes félelem, de betegség tünetei egyiküknek sem voltak, csak a bezártság és a lelki megterhelés, a bizonytalan helyzet volt nehezen elviselhető. – Közben törölték a járatot, amivel hazajöttünk volna, erről nem értesített az amúgy ötcsillagos légitársaság. Mindenki telefonálgatott, de helyben nem lehetett elérni őket. Végül egyikünk fia Budapesten bevágódott az autóba, és a Liszt Ferenc repülőtéren, a cég ottani kirendeltségén sikerült jegyeket szereznie négy nappal korábbi időpontra. 70-80 ezer forintot fizettünk fejenként az átfoglalásért, de örültünk, hogy szabadulhatunk a bezártságból – fogalmazott. Azt is mondta, hogy Srí Lanka-i szállásukról a reptérre az ottani szigorú karanténszabályok miatt csak külön kérésre, rendőri felvezetéssel juthattak ki, szavai szerint az úton döbbenetes volt a néhány napja még élettel teli sziget megszürkült, megdermedt látványa, ahol fegyveresek felügyelték a vírus teremtette rendet.

A repülőtéren kiderült, hogy az átfoglalt járat több mint 12 órával később indul, de nem mehettek vissza a szállodába, a kijárási engedély ugyanis csak egy odaútra szólt a lezárt térségben. A baráti kör másnap estére fizikailag jó állapotban, lelkileg elcsigázottan érkezett meg Ferihegyre. – Különösen mély érzés volt épségben hazaérni, biztonságban éreztük magunkat. Mindannyian otthon vagyunk pár hétig, mindenki jól van, tartjuk a kapcsolatot – fejezte be történetét olvasónk. Megjegyezte, végül úgy alakult, hogy a paradicsomi szigetre évekkel ezelőtt férjhez ment magyar barátjuk is úgy döntött, hogy velük tart, és egy időre hazaköltözik vidéken élő családja közelébe, hogy ne legyen távol a szülőföldtől a sorsfordító világjárvány idején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.