Milliárdokat vesztettek, akik a Tesla ellen fogadtak

Hihetetlen magasságokba emelkedik a Tesla-részvények árfolyama, ezért sokan a visszaesésére várva, short pozíciókat nyitnak.

2020. 07. 12. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év egyik nagy részvénypiaci meglepetése a Tesla, amelynek árfolyama a hatszorosára emelkedett egy év alatt. Eközben a világjárvány és a nyomában járó válság a többi autógyártót megviselte, sorra estek vissza az értékesítések, és ki tudja, mikor áll majd helyre a termelés és a piac.

A Tesla sikerének okairól már sok elemzés született, azonban árfolyamának minden elképzelhető mértéket meghaladó emelkedése nem kis részben pont annak köszönhető, hogy sokan a részvény ellen fogadnak: short pozíciót nyitnak benne, vagyis leegyszerűsítve kölcsönkapott részvényt adnak el, amit előbb-utóbb vissza kell vásárolniuk. Ha esik az árfolyam, nyereséggel teszik ezt, ha emelkedik, veszteséggel, ráadásul az esetleges veszteségnek nincs felső határa, hisz a részvény árfolyama elméletileg bármeddig emelkedhet (a Teslánál ilyesmit látunk).

A short pozíciót nyitó befektetők vesztesége így hamar olyan nagy lehet, hogy azt nem tudják finanszírozni, ezért zárniuk kell azt a részvény visszavásárlásával, és miután ezt kényszerűen, gyorsan teszik, ők maguk idézik elő a heves áremelkedést. A rendelkezésre álló adatok alapján kiszámolták, hogy mekkora a short pozíciót nyitók összes vesztesége idén, és elképesztő eredményt kaptak: 18 milliárd dollár, amiből négymilliárd csak a júliusi, minden eddiginél gyorsabb árfolyam-emelkedés eredménye.

A részvényben fennálló összes short pozíció értéke már majdnem húszmilliárd dollár: ilyen értékben még soha egyetlen részvény ellen sem fogadtak a befektetők. Az ár ugyan valóban igen magasnak tűnik a cég jelenlegi eredményeihez képest, azonban több tényező indokolhatja a folyamatot: a részvény bekerülhet az S&P 500 indexbe, és ekkor az indexkövető alapok nagy mennyiséget kell, hogy vásároljanak belőle. Döntő lesz emellett a cég második negyedéves eredménye, amit július 22-én hoznak nyilvánosságra: ekkor kiderül, hogy Elon Musk cége immár valóban képes-e folyamatosan emelkedő nyereség mellett működni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.