Minél kiterjedtebb a járvány, annál jobban futnak a börzék

Miközben a koronavírus minden eddiginél gyorsabban terjed a világban, különösen a tengerentúlon, az amerikai tőzsdék emelkedő trendje már-már egyfajta eufó­riává kezd átalakulni. Hasonló időkben egyébként is jellemző, hogy a piaci résztvevők irreális magyarázatokat találnak a folyamatokra.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 14. 12:48
People line up at the Delta Air Lines ticketing desk inside Terminal 2E at Paris Charles de Gaulle airport
A korábban mélyrepülő légitársasági papírok is egyre inkább magukhoz térnek és erősödnek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár cseppet sem csitul, sőt egyes földrészeken valósággal tombol a Covid–19, újra kiadósan emelkedni kezdtek az amerikai tőzsdeindexek, s az ázsiai piacokon is aktívak a vevők. Eddig, főként a tavasz folyamán, volt néhány kiemelt szektor, amely az emelkedést vezette (elsősorban a technológiai cégek, köztük a világ legnagyobb tőzsdei cégei, mint az Apple, a Microsoft, az Amazon, a Google és a Facebook), most már egyre inkább csatlakoznak hozzájuk az eddigi lemaradók is. Így a nagy légitársaságok közül az American Airlines részvényei 6,8, a United Airlinesé 8,2, a Deltáé pedig 5,6 százalékkal kerültek feljebb, a tengeri vakációkat szervező hajózási társaság, a Carnival papírjai több mint tíz százalékkal drágultak.

A folyamatok némi skizofrén felhangja, hogy mindez akkor következik be, amikor minden eddiginél több megbetegedést észlelnek naponta az USA-ban, igaz, a tesztelés üteme is sokkal nagyobb, mint korábban. Az mindenesetre látszik, hogy a járvány tombol, ugyanakkor a korábban jellemző szigorú intézkedések, lezárások már nem jellemzők. Mintha a döntéshozók arra hajlanának, hogy úgysem sokat tehetnek, legfeljebb elhúzhatják a járvány lefolyását, sőt közben zajlik a nyitás: a légitársaságok egyre több járatot indítanak.

Befektetők és elemzők részéről olyan érvek hangzanak el, hogy vélhetően a már meglévő hatóanyagok, különösen a remdesivir, hatékonyak lesznek a kezelésben, miután annak gyártója, a ­Gilead bejelentette: a legtöbb kísérleti esetben pozitív hatást észleltek, a halálozás pedig 62 százalékkal esett vissza a kezeltek között. Egy másik társaság, a ­BioNTech vezérigazgatója azt jelezte, hogy az általuk előállított vakcinát december elejére már engedélyezhetik.

A korábban mélyrepülő légitársasági papírok is egyre inkább magukhoz térnek és erősödnek
Fotó: Reuters

Az jól látszik, hogy a többség abból indul ki: a koronavírus-járvány így vagy úgy, de nem sokáig lesz már a gazdaságot hátráltató tényező. Vagy azért, mert lesz gyógyszer vagy vakcina, esetleg azért, mert annyian esnek át rajta, hogy végül magától véget ér, de amíg zajlik, addig is egyre kevésbé hat a gazdaság különböző ágaira. Ez meglehetősen optimista hozzáállásnak tűnik, ugyanakkor tőzsdei mániák idején jellemző, hogy a piaci résztvevők irreális magyarázatokat találnak a folyamatokra, és úgy látszik, ez még egy súlyos járvány esetében is így van.

Immár a nagy bankok papírjai is megindultak felfelé, a JP Morgan 5,4 százalékkal, a Goldman Sachs 4,4 százalékkal, a Citigroup és a Wells Fargo 6,4 százalékkal, illetve 5,9 százalékkal drágult. A nagy bankok a héten hozzák nyilvánosságra második negyedéves eredményeiket, elképzelhető, hogy a várakozások megnőnek ezekkel kapcsolatban is. Az indexek közül a vezető mindazonáltal továbbra is a Nasdaq Composite: 18 százalékkal van feljebb, mint év elején, miközben újabb történelmi csúcsot ért el.

A következő hetek nagy kérdése lesz, hogy a várakozásokhoz képest milyenek lesznek a tőzsdei cégek második negyedéves eredményei, de ami még ennél is fontosabb: hogyan reagálnak rájuk a befektetők. Az mindenesetre látható majd, hogy a lezárásoktól sújtott, legnehezebb időszak hogyan hat az egyes cégekre, de az is lényeges, hogy az adott társaságok milyen előrejelzést adnak a továbbiakra, hisz ők már látják az utolsó hónap adatai alapján, hogy milyen ütemű a helyreállás.

Végül érdemes lehet megemlíteni még egy tényezőt: a befektetők meggyőződésévé vált, hogy ha mégsem mennek elég jól a dolgok, akkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed úgyis közbelép, mondhatni megsegíti őket, és növeli eszközvásárlási programját. Ennek most amúgy sincs felső limitje, így hetente hozzák meg a mennyiségre vonatkozó döntést, az újabb forgalomba kerülő likviditás tovább hajtja a tőzsdei árfolyamokat. Erre azonban nem lehet tartósan számítani, a jegybank feladata ugyanis nem a részvényárfolyamok felfújása, és erre a Fed figyelmeztetett is a közelmúltban. A tőzsdei lufik mindig kipukkadnak, és ha túlfújják, most sem lehet másként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.