Nagyot emelkedett az arany ára

Soha nem emelkedett még olyan rövid idő alatt akkorát az arany ára, mint az elmúlt napokban. Más befektetési eszközök esetében is példátlan ármozgások zajlanak. Az egyelőre nehezen becsülhető meg, hogy ez mennyire lesz tartós.

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 27. 13:34
Gold bars and coins are stacked in the safe deposit boxes room of the Pro Aurum gold house in Munich
Jelentős drágulás következett be az elmúlt időszakban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanában nem ritka jelenség a rekordmértékű napi mozgás a tőzsdéken. Ez igaz a kötvények, az olaj és az arany piacára is. Az év elején még erősen emelkedő trendben lévő nemesfém ára bő két héttel ezelőtt elérte az 1700 dolláros árat unciánként. Azt ­követően viszont hirtelen zuhanni kezdett az ár, noha a koronavírus világjárvánnyá válása és annak gazdasági hatásai mellett inkább azt várhattuk volna, hogy az arany menekülőeszköz lesz. Miután azonban a tőzsdéken rendkívül meredek áresés következett be, és sok befektetési alapokból vonták ki a pénzt a befektetők, sok szereplőnek, többek közt az alapoknak kényszerűen aranyat is el kellett adniuk, hogy legyen elég készpénzük.

Az aranyár akkor egy hét alatt zuhant 1700-ról 1450 dollárra, majd az 1450-1500 dollár közti sávban mozgott. Hétfőn azonban napközben 1480 dolláros árnál hirtelen megjelentek a vevők, és egészen példátlan ütemű emelkedés kezdődött: szerda reggelre az ár ismét elérte az 1700 dollárt, mielőtt kissé korrigált. Mi okozhatott ilyen hirtelen ármozgást?

Az emelkedés időpontja nem volt véletlenszerű. Akkor kezdődött, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bejelentette, hogy a továbbiakban limit nélküli lesz eszközvásárlási programja: bármennyi állampapírt vagy jelzáloglevelet vásárolhat. Miután korábban már megszüntette a bankok jegybanki tartalékolási kötelezettségét, most már valóban bármennyi dollárt kibocsáthatnak úgy a kereskedelmi bankok, mint a jegybank. Normális körülmények között egy ilyen helyzet hiperinflációhoz vezethet, most azonban az akadozó gazdaság működtetése érdekében van rá szükség. Mindazonáltal sok befektető gondolja úgy, hogy végül mégiscsak pénzhígulás lesz a vége, esetleg az lesz a válság túlélésének az ára.

A kínálat a termelésleállás miatt szűk, így következett be a jelentős drágulás
Fotó: Reuters

Ilyenkor pedig már logikus az arany vásárlása, hisz abból nem tudnak pluszkínálatot teremteni, és akik esetleg tudnának, vagyis az aranybányák, nemhogy növelik, de a járvány miatt csökkenteni kénytelenek a kitermelést. A Reuters szerint a világ három legnagyobb aranyfeldolgozója (amelyek az ércből kinyerik a tiszta fémet) beszüntette a termelést a svájci üzemekben, márpedig a világ éves termelésének harmadát ők adják. Ezzel egy időben az aranyrudakat és érméket forgalmazó írországi GoldCore cég arról számolt be, hogy ugrásszerűen megnőtt a fizikai, hazavihető arany iránti kereslet, hisz sokan úgy gondolják (ezúttal jogosan), hogy a nemesfém elhúzódó válság esetén is értéket fog képviselni. A kínálat azonban épp az említett termelésleállás miatt szűk, így bekövetkezett az igen heves áremelkedés. Az most még nehezen becsülhető, hogy ez mennyire lesz tartós: egyelőre tekinthetjük úgy, hogy csak a két héttel ezelőtti heves esés még hevesebb korrekciójáról van szó.

Ha azonban az ár szignifikánsan 1700 dollár fölé kerül vagy akár meghaladja a 2011-ben beállított 1900 dolláros örökös csúcsot, szinte korlátlan tér nyílhat a további emelkedés előtt. Az, hogy melyik forgatókönyv valósul meg, nyilván attól függ, meddig tart a részleges gazdasági leállással járó járvány, és mikor tud helyreállni a világgazdaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.