Veszélyhelyzetben is számíthatnak a falugazdászokra a termelők

Két hetük maradt a gazdálkodóknak arra, hogy felkészüljenek az egységes támogatási kérelmek benyújtására. A koronavírus-járvány azonban e téren is kihívások elé állíthatja az érintetteket. Korábban a legtöbb kistermelő a falugazdászok segítségével töltötte ki és adta be a dokumentumot, a jelenlegi veszélyhelyzetben azonban fontos, hogy először telefonon egyeztessenek időpontot, s csak azután keressék fel személyesen az ügyfélszolgálati pontot.

2020. 03. 24. 7:34
Pusztai Béla
Sokaknak segítenek az agrártámogatások Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos időszak közeledik a hazai gazdálkodók életében, hamarosan megkezdődik az úgynevezett egységes támogatási kérelmek ügyintézésének időszaka. A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető tájékoztatás szerint április hatodikán megnyílik a kérelmek fogadására létrehozott online felület, ettől az időponttól kezdve nyújthatják be a termelők a különböző agrártámogatások iránti kérelmeket.

Ez az év egyik leginkább várt időszaka a mezőgazdaságban, az egységes kérelmek benyújtása több mint 170 ezer gazdálkodót és csaknem ötmillió hektárt érint. Az idén összesen 43 jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, bejelentést tenni, illetve adatokat szolgáltatni. A korábbi évekkel ellentétben az idén a koronavírus-járvány okozhat némi fennakadást.

Sokaknak segítenek az agrártámogatások
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A MÁK ezért azt javasolja a gazdáknak, hogy a rendkívüli vészhelyzetre tekintettel még ebben a hónapban készüljenek fel a kérelmek benyújtására. Mivel az online rendszerbe csak akkor tölthetők fel a dokumentumok, ha az érintetteknek van ügyfél-azonosítójuk, ezért a kincstár szerint érdemes mielőbb ellenőrizni a belépési jogosultságok meglétét, szükség esetén pedig új jelszót igényelni.

A tapasztalatok szerint a gazdák – jellemzően a kisebb termelők – az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés során nagy számban vették igénybe a falugazdászok segítségét. A koronavírus-járvány azonban ezen a téren is kihívások elé állíthatja az érintett termelőket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanis a kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban március 16-tól a mintegy hatszáz fős, országos falugazdász-hálózatánál rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezetett be.

Eszerint a falugazdászok csak az előre meghatározott, kijelölt irodákban érhetők el, és – a megszokottal ellentétben – nem látogathatnak ki az ügyfelekhez. Bár az agrárkamara korábbi tájékoztatása szerint a veszélyhelyzeti nyitvatartási rend az egységes kérelmek benyújtási időszakáig tart, a járvány terjedési ütemét látva elképzelhető, hogy a köztestületnek a személyes találkozások korlátozása érdekében a rendkívüli ügyfélfogadás meghosszabbításáról kell döntenie.

A falugazdászok telefonon és e-mailen keresztül is elérhetők, így vélhe­tően az egységes kérelmekben személyes ügyfélfogadás helyett más csatornákon tudnak majd segíteni a mezőgazdasági termelőknek.

Az agrárkamarától megtudtuk: a falugazdászok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is be fogják adni a hozzájuk forduló gazdálkodók támogatási igénylését. Fontos változás azonban, hogy mivel az ügyfélfogadási pontok csak előre egyeztetett időpontban lesznek látogathatóak (egyébként zárva tartanak), ezért arra kérnek minden érintett termelőt, hogy először telefonon egyeztessenek időpontot a falugazdászukkal, vagy keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a díjmentesen hívható 0680/900365-ös számon, vagy az [email protected] címen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.