Nem a buszos utakat keresik az idősek

Egyre nő az idősebb generáció vásárlóereje a turisztikai piacon, amiatt is, mert emelkedett a várható élettartamuk, jövedelmük – derül ki a Turizmus Bulletinben megjelent legújabb tanulmányból, amely az idősek turizmusban való részvételét vizsgálja Magyarországon.

Magyar Nemzet
2020. 06. 02. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népesség elöregedése egész Európára jellemző, a folyamat erősödik. Ezért mérik fel a nyugdíjasok körében az aktuális utazási motivációkat, illetve, hogy az idősek milyen élményekkel gazdagodnak a belföldi utazásaik során. Ez annak a fontos célnak a megvalósításában segíthet, hogy a magyar nyugdíjasok utazási lehetőségei kiszélesedjenek, azzal együtt, hogy a fejlettebb nyugati országokhoz képest a lehetőségeik szűkebbek.

A kutatás eredményei alapján a senior korosztály egyre inkább igényli az aktivitást utazásaik alkalmával. A turizmust az új és értékes emberekkel való megismerkedésnek, valamint a baráti kapcsolatok kiépítésének eszközeként tekintik, ugyanakkor az idősek az utazást nem tartják a boldogság feltételének. Eközben elismerik azt is, hogy a turizmus hozzájárul a szellemi és fizikai frissesség fenntartásához, emellett az ismeretszerzés és a fiatalkorban szerzett turisztikai élmények újraélése is motiválja az idősebb utazókat.

Kiderült az is, hogy azok a sztereotípiák, amelyeket a köztudatban gondolnak a nyugdíjasokról, megdőlni látszik. Például nem jellemző, hogy a csendes, buszos utakat, a relaxálós hajóutakat és az egyéb passzív utazásokat preferálják. A magyar időseket az egészségi állapot megőrzése, javítása ösztönzi utazásra, például akad, aki a szépészeti kezelésekkel kapcsolatos utazásait is ide sorolja, de jellemzően a wellnessutak valósítják meg ezeket a szándékokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.