Nem állt le a babaváró támogatás igénylése

A lakossági és vállalati hitelekre meghirdetett fizetési moratórium a lassan egyéves babaváró hiteleket is érinti. A konstrukció igénylőinek fele az OTP Bankot kereste fel, amely saját tapasztalatai alapján ad tanácsot meglévő és új ügyfeleinek.

Horváth Éva
2020. 04. 07. 13:37
null
A kormányzati szlogen szerint Magyarországon a gyermek az első. Az állítást a milliókban mérhető támogatások is igazolják Fotó: Family Veldman Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden kétséget kizáróan a babaváró támogatás a családvédelmi akcióterv legnépszerűbb eleme. A felvételkor hitelként kérelmezhető támogatást eddig mintegy nyolcvanezren igényelték, az érintett házaspárok 87,4 százaléka a teljes, tízmillió forintos összeget kérte. Mint ismeretes, a 2020. december 31-ig elrendelt hiteltörlesztési moratórium az idén március 18-ig már folyósított babaváró kölcsönökre is vonatkozik. E hitelek esetében további könnyítés, hogy a törlesztés szüneteltetésének idején nem kell megfizetni a kezességvállalási díjat. A kölcsön futamideje ugyan meghosszabbodik, de a törlesztőrészlet összege ebben az esetben sem lehet magasabb, mint a szerződés szerinti törlesztőrészlet. Aki élni kíván a hiteltörlesztési moratóriummal, nincs semmi teendője, amennyiben viszont folytatná a törlesztést, nyilatkoznia kell a banknál.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint – ahol mintegy negyvenezer házaspár igényelt átlagosan 9,5 millió forint összegű támogatást – az érintettek ezt a legegyszerűbben az OTP internetbankjában vagy a weboldalon keresztül kitölthető nyilatkozattal tehetik meg. Aki most úgy dönt, hogy nem él a moratórium lehetőségével, az év végéig bármikor meggondolhatja magát.

Fotó: 123RF

A pénzintézet hangsúlyozta, hogy a babaváró kölcsönt folyamatosan lehet igényelni, a szerződéskötés körülményei azonban a járványügyi intézkedések miatt megváltoztak. A banknál azt tanácsolják, hogy csak a legszükségesebb esetekben keressék fel az érdeklődők a fiókokat. A munkahelyét elvesztő családtag is kérelmezheti a támogatást, az viszont fontos kitétel, hogy együtt képesek legyenek viselni a törlesztéssel járó anyagi terheket. Fontos, hogy ha a házaspár egyik tagja átmenetileg elveszítette a munkáját, minél előbb jelentkezzen be álláskeresési támogatásért, hogy folyamatos maradjon a társadalombiztosítási jogviszonya.

Az sem jelenthet akadályt, ha valakinek 2020. március 12-ét követően lejárt bármely fontos okmánya, azok érvényességét ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig automatikusan meghosszabbították. Ugyanakkor ha valaki most kötött névváltozással járó házasságot, annak ki kell várnia az új okmányok megérkezését a hiteligénylés elindításához. A támogatás iránt az országos statisztikák szerint a legtöbben Közép-Magyarországon, majd az észak-keleti megyékben érdeklődtek. A kérelmek harmada városokból, 28 százaléka községekből, ötöde a megyei jogú városokból és 18 százaléka Budapestről érkezett. Az igénybevevők átlagéletkora 32,4 év.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.