Nem találtak kifogásolható csokimikulást

Biztató eredményt mutatnak az idei ünnepi bevásárlási szezon elején az egyik legkeresettebb terméktípust vizsgáló hatósági ellenőrzés eredményei.

2019. 12. 02. 13:24
null
Szabályos a vásárlók tájékoztatása a címkéken Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztató eredményt mutatnak az idei ünnepi bevásárlási szezon elején az egyik legkeresettebb terméktípust vizsgáló hatósági ellenőrzés eredményei. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a főként gyermekkorú fogyasztók védelme érdekében minden évben ellenőrzi a boltok polcairól a cipőkbe, csizmákba kerülő csokoládéfigurákat. A tárca akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumában nemrégiben megvizsgált 22 csokimikulás mindegyike megfelelt az előírásoknak – közölték lapunkkal.

A szezonális ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar élelmiszerkönyv csokoládéra, pontosabban annak összetételére vonatkozó előírásait, amelyek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot kell tartalmaznia. Laboratóriumban vizsgálták a mosolygós figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is. A mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek. Idén úgy tapasztalták, hogy a csokoládékon szereplő információk megfelelőek, így ebben az évben emiatt egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés gyanújával.

Szabályos a vásárlók tájékoztatása a címkéken
Fotó: Havran Zoltán

– Nagyon jó eredménnyel zárult a három ét- és 19 tejcsokoládé laborvizsgálata, minden termék megfelelt a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A megnyugtató eredmény az évről évre megismételt fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek is köszönhető – mondta Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. Azt javasolta, hogy ha jó minőségű mikulást szeretnénk vásárolni, akkor ügyelnünk kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaótartalmú figurát választani – a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket pedig a címkén fel kell tüntetni.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte: az ITM év végi ellenőrzés-sorozata a folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel a magyar családok nyugodt és biztonságos ünnepi készülődéséhez járul hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.