Népszerű a végrehajtói állás

Számos panasz érkezett tavaly a szakmai köztestülethez a végrehajtók tevékenysége miatt, bár jóval kevesebb, mint korábban. A mérséklődés a végrehajtói kar vezetője szerint azzal is magyarázható, hogy mára lényegében befejeződött az állomány átalakulása, a folyamat részeként az utóbbi években száz jogász jutott státushoz. A legutóbbi pályázatokra óriási volt a túljelentkezés.

Jakubász Tamás
2020. 02. 28. 5:55
null
A hónap elején tíz új, jogi végzettségű szakember vehette át kinevezését Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági válság utáni években megannyi kifogás merült fel a végrehajtók tevékenysége miatt. Akkoriban legtöbbször a bedőlt devizahitelek kapcsán indult eljárások vitatott megítélésű pontjai miatt került a közérdeklődés homlokterébe a végrehajtói szakma, elsősorban is azért, mert akkor még nem követelték meg a szabályok, hogy a végrehajtók végezzék el a jogi egyetemet.

– A helyzet mára több szempontból is megváltozott – nyilatkozta érdeklődésünkre a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Schadl György elsőként arra emlékeztetett, hogy a törvényhozás döntése nyomán immár csak az juthat újonnan végrehajtói álláshoz, akinek van jogi végzettsége.

– A hónap elején tíz jogász vehette át végrehajtói kinevezését, az új szakemberekkel szinte teljessé vált a 230 fős kar. Csupán hat státus üres, a pályázat hamarosan ezekre a helyekre is megjelenik – részletezte az elnök, majd megjegyezte, hogy a most betöltött tíz posztra összesen 278 pályázat érkezett.

Mint megtudtuk, az utóbbi időkben csökkent a végrehajtók tevékenységét kifogásoló panaszok száma. Amíg 2015-ben és 2016-ban megközelítette az 1300-at az ügyfelektől érkezett beadványok száma, addig később 1200 alá csökkent az éves ügymennyiség, tavaly pedig 926 ilyen jelzést jegyeztek fel.

A hónap elején tíz új, jogi végzettségű szakember vehette át kinevezését
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– A végrehajtónak az a kötelessége, hogy pártatlanul, a hitelezőtől és az adóstól is egyenlő távolságot tartva, a jogszabályoknak megfelelően végezze el a feladatait. Amennyire ez a végrehajtásban mint kényszereljárásban lehetséges, ügyfélbarát-hozzáállást, kellő együttműködést kell tanúsítania a végrehajtónak, a kar ezt várja el a kollégáktól – mondta az elnök. Schadl György úgy vélekedett: a panaszok száma öt év alatt a negyedével csökkent, amiből arra lehet következtetni, hogy a végrehajtók hozzáállása az utóbbi időben átalakult. Ebben bizonyára érdemi szerepet játszik az is, hogy ma már kizárólag jogászból válhat végrehajtó.

Schadl György a panaszok kapcsán kitért arra is, hogy a köztestület az utóbbi időben többször is kampányt szervezett, s különféle hirdetésekben igyekezett felhívni a figyelmet a legfontosabb ismeretekre – például arra, miként kerülhető el a végrehajtás.

Hasonló tájékoztató akciókat ezután is szervez a kar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.