Növekedésre készülnek a vállalkozások Európa-szerte

Tízből négy európai kis- és középvállalkozás a járvány eredményeként felgyorsítja a digitalizációt.

Magyar Nemzet
2021. 06. 24. 9:58
null
A járvány miatt a digitalizáció is felgyorsult Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár sok vállalatot megviselt a válság, mégis felívelő időszakra számít nagy részük – derül ki az Intrum 2021-es európai fizetési jelentéséből. Azután, hogy a pandémia a feje tetejére állította a világot és a gazdaságot, az üzleti vezetők várakozásai pozitívabbak, mint egy évvel ezelőtt várták, és idén jelentős stratégiai döntéseket hoznak meg. Tízből négy európai kis- és középvállalkozás például a járvány eredményeként felgyorsítja a digitalizációt.

Az egyelőre még nem világos, hogy a járvány miként hatott a fizetési szokásokra.

A járvány miatt a digitalizáció is felgyorsult
Fotó: Mirkó István

Az állami segítségnyújtás és a cégek növekvő szigora a fizetési határidőkkel kapcsolatban tavaly egyelőre megvédte a likviditást. A válaszadók többsége arra számít, hogy a késedelmes fizetés növekedni fog a következő 12 hónapban. Az európai vállalkozások közel fele szerint komolyan növekszik majd a késő vagy nem teljesítő fizetések kockázata, amint megszűnik a cégek kormányzati támogatása.

A jelentésből kiderül, hogy a cégek igyekeztek csökkenteni a fizetési határidőket, és szigorúbb fizetési feltételeket szabtak a megrendelőiknek. 2021-re az előző évhez képest húsz százalékkal csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jó ügyfélkapcsolat fenntartása érdekében tágabb fizetési határidőt fogadtak el, mint amit megfelelőnek tartottak.

Emellett a pandémia hatására a cégek proaktívabban kezdték kezelni a likviditást és a felgyűlő kintlévőségeiket. A kkv-k több mint kétharmada (65 százaléka) azt mondja, a járvány hatására komolyabban veszik ezt a területet.

A járványhelyzet fényében az üzleti vezetők még sok évig bizonytalanságra számítanak. Azoknak a cégeknek, amelyeknek csökkent a nyereségük a járvány alatt, több mint fele úgy véli, a gazdaság csak 2022-ben vagy 2023-ban tér vissza a rendes kerékvágásba. Ugyanakkor Európa-szerte a cégvezetők háromnegyede arra számít, hogy a védőoltások terjedése pozitívan hat majd cégük teljesítményére 2021 második felében, 45 százalékuk pedig azt mondja, régóta nem volt ennyire optimista a növekedéssel kapcsolatban. A tavalyi felméréshez képest tehát már nem annyira a túlélésük miatt aggódnak a cégek, hanem amiatt, hogy képesek lesznek-e növekedni és új alkalmazottakat felvenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.