Növekszik a méhcsaládok támogatása

Magyar Nemzet
2020. 02. 24. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A méhállomány egészségének megőrzéséhez igénybe vehető támogatás első évi sikere után az Agrárminisztérium 2020-tól megduplázta a támogatás összegét, így méhcsaládonként ötszáz forintról ezerre emelkedett az összeg. A támogatásra rendelkezésre álló keret hétszázmillió forint – közölte az agrártárca.

A minisztérium 2019-ben vezette be a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatást, amelynek célja elsősorban a szennyezett állatgyógyászati készítmények okozta termelői veszteségek kompenzálása.

A méhészet jelentősége kiemelkedő a mezőgazdaságon belül, hiszen az emberi táplálkozásban, egészségmegőrzésben jelentős szerepet betöltő termékek előállítása mellett a beporzáson keresztül a gyümölcstermesztésre is hatással van. Ezen túl több környezetvédelmi cél eléréséhez, így a biológiai sokféleség megőrzéséhez és közvetetten a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárul.

A támogatásra szóló kérelem benyújtási határideje február 28. Támogatás azoknak nyújtható, akiknek 2019. november 15-én a tenyészetinformációs rendszerben nyilvántartott méh­állományuk volt. A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően adható be a kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon.

Az agrártárca a méhészetek munkáját úgy is segíti – írta meg lapunk korábban –, hogy az eladott termékek után személyi jövedelemadó-mentességet kapnak az ágazat szereplői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.