Másfélszeresére nőtt a GB & Partners portfóliócégeinek árbevétele

A közel 70 milliárd forint tőkét kezelő GB & Partners a teljes portfóliójának 2019-es árbevételét közel másfélszeresére, 20,2 milliárd forintra növelte a korábbi évi 13,2 milliárd forintról, exportárbevételét pedig megduplázta, 11,7 milliárd forintra – áll a társaság tavalyi évet értékelő közlésében. 

Magyar Nemzet
2020. 11. 24. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg 2020 első fél évéről a hazai statisztikák a kockázatitőke-aktivitás tekintetében csökkenő tendenciáról (összesen 9,5 milliárd forint kihelyezéséről) számolnak be, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. ugyanebben az időszakban 7,1 milliárd forint új forrást helyezett ki hazai vállalkozásokhoz, melyet a harmadik negyedévben további 4 milliárd forinttal növelt.

A társaság négy, mintegy 70 milliárd forint összesített jegyzett tőkéjű kockázati és magántőkealapot kezel, amivel a legnagyobb független, magyar magántulajdonban lévő kockázatitőkealap-kezelő, az Invest Europe egyik teljes jogú magyarországi tagja. Portfóliótársaságainak 2019-es összesített árbevételi adatai több mint másfélszeres volumenről számolnak be az előző évihez képest – olvasható a társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A jelentős növekedést az alapkezelő azzal indokolja, hogy befektetéseivel általában nem az organikus növekedést célozza, a portfólió tavalyi eredményei pedig igazolják operatív szakmai módszertanának indokoltságát, ami szerint pusztán a pénzügyi befektetés nem tesz sikeressé egy társaságot sem, mivel a növekedés új szervezeti és működési kihívások elé állítja azokat.

Az alapkezelő és portfóliótársaságai szoros együttműködési összhangjáról számoltak be az év során a változatos portfólió kiemelt szereplői is: a fenntartható divatipar hazai hírvivője, a Nanushka, az ipari léptékű hatóanyag-tisztítási technológia elöljárója, a RotaChrom, valamint az élhetőbb és okosabb város jövőjének jelenkori fejlesztői, az EPS Global és az Asura Technologies.

A GB & Partners portfóliójában található olyan társaság is, mely a Távol-Keleten, egészen pontosan Kínában szerezte meg első jelentősebb piacait. Az EPS Global ugyanis a kezdeti tízezer után az alapkezelő aktív közreműködésével 2020 végére már több mint 30 ezer parkolóhelyre nyert el koncessziós szerződést, és ezzel a városi közlekedési és parkolási okosrendszert üzemeltető szolgáltatásait fokozott hatékonysággal tudja alakítani, fejleszteni, valamint még több településnek értékesíteni a jövőben.

A portfólió egyik kiemelt szereplője a fenntartható divatipar hazai hírvivője, a Nanushka
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az alapkezelő elsődleges befektetési célpontjai továbbra is a komoly fejlődési potenciállal és jelentős innovatív tartalommal rendelkező vállalkozások, vagy ígéretes növekedési lehetőséggel kecsegtető, nagyobb méretű projektek. A befektetési tevékenység során kiemelt területeknek számítanak az alternatív pénzügyi megoldások (a fintech szektor), a divatipar, a smart city és a mesterséges intelligencia, az orvosi műszerek és egyéb egészségügyi technológiák, valamint a vas- és acélipar.

Míg 2019-ben 4,3 milliárd forintot, addig 2020 első három negyedévében már 11 milliárd forintot fektettek be az alapkezelő által kezelt alapok. A 2020-as év a nemzetközi terjeszkedésről szól a fenti kiemelt területeken, ilyen többek között az újabb kínai városok okosparkolási projektje, egy olasz divatmárka akvizíciója, vagy a Nanushka New York-i és londoni boltnyitása.

A 2019-es eredmények alapján a portfóliótársaságok 20,2 milliárd forint árbevételt értek el, amiből 11,7 milliárd forint exportárbevétel volt, és nem utolsósorban összesen 2,15 milliárd forintnyi adót fizettek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.