Palkovics László: Erősíteni kell a szerbiai felsőoktatási kapcsolatokat

Magyarország szeretné megerősíteni a szerbiai felsőoktatást, elsősorban a műszaki, informatikai, gazdálkodástudományi területen – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán kedden.

Forrás: MTI2019. 04. 16. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a szerb és a magyar kormány hétfői együttes szabadkai üléséről szólva elmondta: kiemelten kezelik a vajdasági gazdaságfejlesztési program folytatását, és ennek részeként szeretnék tovább erősíteni a szerbiai felsőoktatást.

Jelezte: elsősorban a műszaki, informatikai, gazdálkodástudományi területen szeretnének „határozottabb jelenlétet”. Mint mondta, már ma is vannak közös képzések, de ezeket szeretnék megerősíteni, például ottani egyetemekkel együttműködve, vagy magyar egyetem létrehozásával.

A miniszter szólt arról is, hogy a közös kormányülésen az egyik kiemelt téma a közlekedésfejlesztés volt. A Belgrád-Budapest vasútvonallal kapcsolatban elmondta, az stratégiai beruházás, Magyarország ugyanis szeretne részesülni a Kína és az Európa közötti áruforgalomból. Elmondta azt is, hogy a pályázók április elején beadták a pályázati anyagokat, és várhatóan a jövő héten, április 25-26-án jelentik be a pályázat eredményét Kínában.

Palkovics László hozzátette, tárgyaltak a Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztéséről is, hogy a két ország határán élők lényegesen könnyebben közlekedhessenek. Emellett – tette hozzá – a vonalat tehermentesítőként szeretnék használni a Belgrád-Budapest vasútvonal építése idején, így az építkezés hamarosan megkezdődik.

A miniszter vendége volt a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának is, ott egyebek mellett arról beszélt, megállapodást írtak alá a szerbekkel a Tisza hajózhatóságának javításáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.