Rekordalacsony üresedési ráta az ipari ingatlanok piacán az év végén

Több mint kilencezer négyzetméterrel bővült 2019 negyedik negyedévében a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya.

Magyar Nemzet
2020. 01. 24. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kilencezer négyzetméterrel bővült 2019 negyedik negyedévében a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. A teljes állomány így az év végére elérte a 2,2 millió négyzetmétert – olvasható a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának legfrissebb jelentésében. A teljes utolsó negyedéves bővülés egyetlen átadásnak volt köszönhető, év végére elkészült ugyanis a Dél-Pesti üzleti park 9.090 négyzetméteres E csarnoka.

A bérlők oldaláról ugyanebben az időszakban némileg megcsappant az érdeklődés: a negyedik negyedévben a bérlői kereslet 88.230 négyzetmétert tett ki, ami 16 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, és 43 százalékos a csökkenés az előző negyedévhez képest. A kereslet 85 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, amit az új szerződések követtek 8 százalékos részaránnyal. Az előbérletek aránya 5 százalékos volt, a bővülések aránya pedig 3 százalék. A szerződéshosszabbítások nélküli kereslet 13.610 négyzetméter volt, ami 77 százalékkal alacsonyabb, mint a 2018 negyedik negyedévében regisztrált érték. A negyedik negyedévben a BRF összesen 18 tranzakciót rögzített, melyből három szerződés haladja meg a 10.000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 4.900 négyzetméter volt. A bérleti szerződések 99 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték. A két legnagyobb tranzakció a negyedév során bérlet megújítás volt a Prologis Park Gyáli épületeiben 22.180 négyzetméteren és 20.750 négyzetméteren.

Az üresedési 2019 negyedik negyedévének végén újabb rekord értéket ért el, jelenleg mindössze 1,85 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.