Román gazdák cáfolják a bukaresti vádat

Erdély színromán vidékein élő gazdák méltányolják, hogy ők is részesülhettek támogatásban.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország erdélyi gazdaságfejlesztési programját korábban azért bírálta Bogdan Aurescu román külügyminiszter, mert szerinte etnikai alapon diszkriminálnak a pályázatokat elbírálók, vagyis arra utalt, hogy csak magyarok kapnak támogatást. Ennek ellentmondanak azok a román nemzetiségű gazdák, akik elégedetten nyilatkoztak a megnyert pályázatokról.

Erdély színromán vidékein élő gazdák ugyanis arról számoltak be a kolozsvári Krónikának, mennyire méltányolják, hogy ők is részesülhettek támogatásban. Mint az erdőidecsi Mihai Pop elmondta, angus szarvasmarhák tenyésztésére igényelt hetvenezer lejt (több mint ötmillió forintot) a magyar államtól. A dédai Marțian Roșca is szarvasmarhákban „utazott”. Előbb mezőgazdasági eszközökre szeretett volna pályázni, de az iratcsomó leadása előtti utolsó napon váltott angus marhákra. Néhány hónap múlva mindketten mehettek az állatokért. A dédabisztrai ­Viorel Stegar és a füleházi Claudiu Grafi mezőgazdasági gépekre pályázott.

Más román gazdák úgy gondolták, ha már választhatnak, nem az amúgy is jelentős állatállományt szaporítják, hanem a gépparkot korszerűsítik. Mindkettőjük dossziéját jóváhagyták, a százezer lej (hétmillió forint) körüli támogatást megítélték, nekik mindössze a 25 százalékos önrészt kellett vállalniuk. A Krónika arról is beszámolt, hogy a magyarul nem beszélő román nemzetiségű gazdák egy marosvásárhelyi szakcéghez fordultak a magyar nyelvű dokumentáció összeállítására, vagy magyar ismerősök segítettek nekik.

A gazdaságfejlesztési programról államközi megegyezést sürgető román kormányt ugyanakkor nem zavarja egy másik, hasonlóan működő támogatási rendszer. A Brassó megyei, barcarozsnyói székhelyű Saxonia Alapítvány az erdélyi szász közösség boldogulását támogatja. Eddig mintegy ezer, zömmel dél-erdélyi cég kapott németországi kormányzati forrásból is származó kamatmentes hitelt. Az alapítvány korábban a Krónikát arról tájékoztatta, hogy az erdélyi szászok szociális és gazdasági támogatására létrehozott nonprofit szervezet csaknem három évtizede közvetíti a német kormány költségvetési támogatását és a Németországban élő szász szervezetek adományait az erdélyi szászoknak. A lap cikke szerint a romániai sajtóban szó sem esik a szervezetről, annak működését a román politikusok nem firtatják, szemben az erdélyi magyarság gazdasági támogatására négy évvel ezelőtt létrehozott marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvánnyal. Ezt diszkriminációval vádolják, mondván a magyar kisebbséget támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.