Sokan jövőre halasztják a lakásvásárlást

Érdekes változásokra lehet számítani az ingatlanpiacon, amelyet mindenképpen fel fognak pezsdíteni az új otthonteremtési program intézkedései. Sok család minden bizonnyal megpróbálja átütemezni az év végén tervezett vásárlását vagy felújítását a jövő év elejére, amikor életbe lépnek az új támogatások.

2020. 10. 30. 6:30
null

Érdekes változásokra lehet számítani az ingatlanpiacon, amelyet mindenképpen fel fognak pezsdíteni az új otthonteremtési program intézkedései. Sok család minden bizonnyal megpróbálja átütemezni az év végén tervezett vásárlását vagy felújítását a jövő év elejére, amikor életbe lépnek az új támogatások.

Ismét fékezett a lakáspiac, amely a koronavírus-járvány első hulláma alatti sokkból nyár közepére-végére teljesen magára talált. Az őszi kormányzati bejelentések hatására ugyanakkor megint sokan halogatják a lépést – teljesen érthetően –, hiszen élni szeretnének az új támogatásokkal, amelyek azonban csak 2021. január 1-jétől lesznek elérhetők.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint az új építésű lakások piacán például megfordíthatja a korábbi csökkenő vásárlási kedvet az ismét öt százalékra csökkenő áfa.

Érdemes lehet kivárni a kedvezményeket, hatással lesz a piacra Fotó: Magyar Nemzet

Ugyanakkor a szigorodó energetikai előírások, a dráguló telkek, az építőanyagok és a szakemberek iránt megnövekedett kereslet által okozott árnövekedés miatt az áfacsökkentés nem fogja azt jelenteni, hogy a vevők mintegy húsz százalékot tudnak megtakarítani.

A legalább egy gyermeket nevelő családok által igénybe vehető lakásfelújítási támogatással az elemzés szerint megfordulhat az a folyamat, miszerint a vásárlók inkább felújított lakást vesznek.

Az, hogy a lakásfelújítási költségek fele, legfeljebb hárommillió forint januártól visszaigényelhető az államtól, lökést adhat azon használt lakások adásvételének, amelyek felújítása pár millió forintból kigazdálkodható. Emellett számítani lehet a saját, meglévő ingatlanok eddig halogatott felújítására, sőt megfontolandóvá válik az eladás előtt álló lakások értéknövelő beruházása a magasabb eladási ár reményében.

Ismét sokak álma valósulhat meg az otthonteremtési támogatásokkal Fotó: Magyar Nemzet

Januártól a csokkal vásárolt új és használt ingatlanokra is illetékmentesség lép életbe, ami egy kisebb vidéki, tízmilliós ingatlannál 400 ezer forint, egy ötvenmilliósnál pedig kétmillió forint megtakarítást jelent. Az elemzés szerint emiatt már érdemes megfontolni, hogy a potenciális érdeklődők az év végéről 2021-re csúsztassák a vásárlást.

– Célszerű alaposan mérlegelni, hogy mit lehet nyerni a vásárlás néhány hónapos elhalasztásával. Egyrészt a piac nem állt meg, és lehet, hogy a kinézett ingatlan korábban gazdára talál, másrészt viszont a januártól elérhető támogatásokkal akár jelentős megtakarítás is realizálható. Természetesen januárban ismét azok lesznek a legjobb helyzetben, akik előre felkészültek, időben felmérték a lehetőségeiket és megtették a szükséges lépéseket – mondta Valkó Dávid, a közvetítőhálózat vezető elemzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.