Százhúszezren mentesülnek az áprilisi kata alól

Fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, virágkötőknek és járművezető-oktatóknak sem kell adót fizetniük.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 14. 8:40
null
Nyolcvanegyezer vállalkozást érintenek az adóügyi engedmények Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség tízmilliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő-ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – tájékoztatott Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a távirati irodának kifejtette: a kéthavi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát. Példaként felsorolta, hogy

a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-ig.

A mentesség a 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásoknak szól, az adófizetési kötelezettség független attól, hogy valaki a fő- vagy melléktevékenysége után adózik a katával.

A mentesség igénybevétele is egyszerű, az automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie, az adóhivatal dolgozik helyette. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, vagyis a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel

– jelezte Tállai András, megjegyezve, hogy a legkisebb vállalkozások adómentessége olyan speciális kormányzati kedvezmény, amely a katások jogosultságait egyáltalán nem érinti. Vagyis a katások ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít. – A gazdaság újraindításához és az ország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, hogy a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem – hangsúlyozta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.