Szeptemberben tovább emelkedtek a keresetek

A bruttó átlagkereset 392 300 forint, a nettó 260 900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 500 forint volt szeptemberben. A KSH friss adatai szerint a bruttó és a nettó bérek is 8,8 százalékkal nőttek 2019 kilencedik hónapjához viszonyítva.

Magyar Nemzet
2020. 11. 30. 9:03
null
2020.03.18. Budapest Korona vírus Budapestne, vendéglátás, tömegközlekedés, maszk Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 392 300 forintra nőtt, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 402 900 forint volt a jellemző kereset. A Központi Statisztikai Hivatal reggel közzétett adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 260 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélküli nettó átlagkereset egyaránt 8,8 százalékkal nőtt 2019 szeptembere óta.

A január–szeptemberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 395 ezer forintot tett ki, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 405 600 forintot. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 262 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 271 500 forintot ért el.

A pénzügyi szektorban voltak a legmagasabbak a keresetek, a vírus miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátásban a legalacsonyabbak
Fotó: Kurucz Árpád

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset az év első kilenc hónapjában egyaránt 9,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységek körében volt a legmagasabb (705 ezer forint), a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén a legalacsonyabb (249 900 forint). A reálkereset 6,1 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,5 százalékos növekedése mellett.

A bérnövekedés érdemben meghaladja az inflációt

– A keresetek növekedése szeptemberben az előző havival megegyező ütemű volt, attól csak minimális mértékben maradt el, igaz, hogy ez a mérték a korábbi hónapokban mértnél alacsonyabb. A keresetek növekedési üteme az inflációt továbbra is érdemben meghaladja, a vállalkozásoknál pedig nagyobb mértékű volt, mint a költségvetési szférában. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a keresetek számításánál a teljes munkaidősök keresetét veszik figyelembe, ami felfelé torzítja a statisztikát, tekintettel arra, hogy a foglalkoztatás leginkább az átlagosnál alacsonyabb bejelentett jövedelmet biztosító szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban csökkent, illetve inkább az alacsonyabb végzettségű, alacsonyabb termelékenységű munkaerő leépítésére vagy részmunkaidős foglalkoztatására került sor – kommentálta a számokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője jelezte: ez a hatás ugyanakkor szeptemberben az augusztusinál alacsonyabb lehetett, hiszen az állami szférában és az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál foglalkoztatottak aránya már kevésbé maradt el az egy évvel korábbitól, mint korábban.

A következő hónap nagyban meghatározza majd a 2021-es bérfolyamatok alakulását, hiszen meg kell állapodni a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emelésének mértékéről. A jelen gazdasági helyzetben az elmúlt években megszokott mértékű, jelentős emelés nem várható, de fontos cél, hogy az emelés mértéke legalább az inflációt elérje vagy meghaladja, és a vállalatok is ki tudják gazdálkodni – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.