Szijjártó Péter: A déli gázfolyosó nem orosz projekt

2019. 06. 04. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kikérjük magunknak, hogy bárki is orosz projektnek nyilvánítsa a déli gázszállítási útvonalat, tekintettel arra, hogy az abban részt vevő négy ország közül három tagja a NATO-nak, kettő pedig az Európai Uniónak – jelentette ki Szijjártó Péter tegnap a belgrádi regionális energiabiztonsági fórumon.

A külgazdasági és külügyminiszter ezt az után szögezte le, hogy Magyarország lehetséges új földgázellátási útvonalait vázolta fel. Emlékeztetett arra – utalva a Krk szigeten építendő, cseppfolyós gáz fogadására képes terminálra, illetve a romániai Neptun-gázmezőből kitermelendő földgázra –, hogy Horvátországon, továbbá egy amerikai és egy osztrák cég gazdasági döntésén is múlik, hogy milyen alternatívákkal élhet Magyarország az orosz forrású gáz kiváltására.

Ha egyik beruházás sem valósulna meg – fűzte hozzá a tárcavezető, utalva a projektek késlekedésére –, akkor Magyarország számára nem marad más megoldás, mint hogy a déli gázszállítási útvonal fejlesztésére koncentráljon, amelyen szintén orosz gáz érkezik a térségbe Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

Hozzátette: a magyar fél már végrehajtotta a technikai lépéseket annak érdekében, hogy 2021-től hatmilliárd, 2022-től pedig tízmilliárd köbméternyi gázt szerezhessen be Szerbián keresztül, a kapacitáslekötési eljárás szeptemberben kezdődhet.

A miniszter kijelentette azt is, hogy az energiaellátás kérdéskörében a magyar kormány kizárólag a magyar nemzeti érdeket mérlegeli, hiszen ez nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdés is egyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.