Szinte teljesen eltűntek a turisták márciusban Magyarországon

Drámaian csökkent márciusban a magyarországi szálláshelyek látogatottsága, amikor megjelent itthon a járvány.

Magyar Nemzet
2020. 05. 07. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai mértékben csökkent márciusban a magyarországi szálláshelyek látogatottsága, amikor megjelent itthon a koronavírus-járvány, az azonnali hatásra összességében 65 százalékkal volt kisebb az előző évhez mért vendégforgalom tavasz elején. A járvány hatására a külföldi vendégek 68, míg a belföldiek 61 százalékkal töltöttek el kevesebb éjszakát a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint a közösségi szálláshelyeken – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi utasforgalmat. Eszerint meglátszik a veszteség a 14 milliárd forintra csökkenő bruttó árbevételeken is, amelyek 60 százalékkal múlták alul a 2019 márciusi eredményt a szolgáltatóknál.

A részletes adatok szerint valamennyi szállástípus és régió esetén nagymértékű volt a csökkenés, a budapesti és a nyugat-dunántúli szálláshelyeken közel 70 százalékos mínusszal kellett szembenézzenek a turisztikai cégek. A vendégéjszakában mért forgalom alakulása Európa viszonylatában a tavalyi év márciusi értékének harmadát érte el, míg az Ázsiából és Amerikából érkezőknél az előző évi érték kevesebb mint negyede volt jellemző az első tavaszi hónap során. A legfontosabb küldőországunkból, Németországból 62 százalékkal kevesebb időt töltöttek el nálunk márciusban a turisták, míg például az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, mintegy a felére esett vissza. A koronavírus a magyarokat is otthon tartotta: a szabadidős utazásaikat tekintve a vendégéjszakák száma egyik régióban sem érte el a 2019. márciusi forgalom felét, Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Tisza-tónál pedig a harmadát sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.